Erkel Ferenc és Erwin Schrott a 30. Tavaszi Fesztiválon

A kétszáz éve született Erkel Ferenc operáinak bemutatása áll a harmincadik Budapesti Tavaszi Fesztivál operaprogramjainak középpontjában. A színpadi gyakorlatban csak két művel (Hunyadi LászlóBánk bán) jelen lévő komponista csaknem összes operája hallható lesz a március 19. és április 5. között megrendezésre kerülő eseménysorozaton.

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2010
Budapesti Tavaszi Fesztivál 2010

Dózsa György koncertszerű keresztmetszete március 22-én és 23-án lesz hallható az Operaházban a színház magánénekeseinek és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának közreműködésével. A címszerepet Fekete Attila énekli, a karmester Kovács János.

Brankovics György a Kolozsvári Magyar Opera előadásában lesz látható április 1-jén a Thália Színházban. A Selmeczi György rendezte előadás címszerepében Sándor Árpád lép fel.

Az április 4-i Thália színházi koncerten a Bátori Mária és a Sarolta keresztmetszete hangzik el a MÁV Szimfonikusokkal, Pál Tamás vezényletével. A főbb szerepekben Fodor BeatrixLászló BoldizsárGábor Géza és Kiss András lesz hallható.

A ritkaságok mellett a két legnépszerűbb Erkel-opera is látható lesz. Március 30-án a Thália Színházban a Debreceni Csokonai Színház társulata játssza a Bánk bán eredeti változatát Vidnyánszky Attila rendezésében és Kocsár Balázs vezényletével. A címszerepet Cselóczki Tamás, Melindát Keszei Bori énekli.

A Hunyadi Lászlót a Győri Nemzeti Színház együttese mutatja be április 2-án a Müpa Fesztivál Színházában. A Káel Csaba rendezte produkció címszerepét Soskó András énekli, Szilágyi Erzsébet Bellai Eszter, Gara Mária Kertesi Ingrid lesz.

Az Erkel-év programjain kívül Rossini Ory grófja című vígoperája is bekerült a Tavaszi Fesztivál idei programjába. A Szegedi Nemzeti Színház produkciója március 27-én vendégszerepel a Thália Színházban. A rendező Anger Ferenc, a karmester Pál Tamás, Adèle grófnőt Miklósa Erika énekli.

A Magyar Állami Operaház két produkciója szerepel az idei fesztiválkínálatban. Richard Strauss A rózsalovag című operájának felújítására március 20-én és 21-én kerül sor. A hagyományos nagypénteki Parsifal (április 2.) idén sztárszereposztásban lesz látható: Molnár AndrásPerencz BélaNémeth JuditPolgár László és Berczelly István éneklik a főszerepeket, a karmester Kovács János.

Erwin Schrott ad áriaestet április 1-jén a Művészetek Palotájában. Az uruguayi születésű basszbariton Mozart, Rossini, DonizettiBelliniGounodVerdi és Puccini műveiből összeállított programján közreműködik Auxiliadora Toledano (ének) és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel Pier Giorgio Morandi.

Bővebb információk a Tavaszi Fesztivál honlapján olvashatók.