Erkel- és Bartók-„ősbemutatók” a Zenetudományi Intézetben

Március 26-án két zenetörténeti jelentőségű kottakiadvány bemutatójára került sor a Zenetudományi Intézet Bartók-termében.

Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának kritikai partitúra kiadása – a mű első nyomtatott partitúrája – Szacsvai-Kim Katalin szerkesztésében jelent meg az MTA Zenetudományi Intézete, az Országos Széchényi Könyvtár és a Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában. A kiadványt a közreadó és Tallián Tibor, az Erkel-operák kritikai kiadásának főszerkesztője ismertette. (A készülő partitúrasorozatról bővebb információk itt olvashatók.)

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásosának a szerzői partitúra-kéziratot bemutató fakszimiléjét az MTA Zenetudományi Intézetének Bartók Archívuma és a Balassi Kiadó jelentette meg, az előadáson Vikárius László, az Archívum igazgatója, valamint Kerékfy Márton ismertette.

Az eseményen – melyen Sólyom László köztársasági elnök és Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke is megjelent – részletek csendültek fel a két operából Kertesi Ingrid, Xavier Rivadeneira, Bálint János és Prunyi Ilona, illetve Meláth Andrea, Fried Péter és Oberfrank Péter közreműködésével.