Eötvös Péter operája Budapesten

A zeneszerző Paradise Reloaded (Lilith) című operája a Művészetek Palotjában zajló Mini-Fesztivál keretein belül hallgatható meg

Részlet az előadásból (Armin Bardel, Neue Oper Wien)
Részlet az előadásból (fotó: Armin Bardel, Neue Oper Wien)

Január 23-án, egyetlen alkalommal látható a Művészetek Palotájában Eötvös Péter új operája, a 26. Mini-Fesztivál nyitóelőadásaként. A világ egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerzőjének Paradise Reloaded (Lilith) című művét 2013 októberében mutatták be a bécsi Wien Modern fesztiválon. A szerző átdolgozta előző operaszínpadi munkája, a Madách drámája által ihletett Az ördög tragédiája szövegét, és új művet írt az egyik szereplője köré. Lilith az apokrif héber források szerint Ádám első felesége volt, akit száműztek a Paradicsomból, azonban a démonlétet megelégelvén vissza szeretne térni eredeti otthonába. A műben zajló konfliktusok sorozatának komoly tétje van: mi lett volna, ha a mi Biblián alapuló kultúránk nem Évát tekinti ősanyának, hanem az emancipált Lilithet?

Az előadás címszerepét Annette Schönmüller, Lucifert Holger Falk formálja meg. Ádámot és Évát Eric Stoklossa és Rebecca Nelsen alakítja. Az MR Szimfonikusokat Vajda Gergely vezényli, a produkció rendezője Johannes Erath.

További információ és részletes szereposztás a Művészetek Palotája honlapján tekinthető meg