Emlékkiállítás Orosz Júlia, Osváth Júlia és Márk Tivadar 100. születésnapja alkalmából

Május 22-én nyitották meg a három, száz éve született művész tiszteletére rendezett kiállítást az Operaház Vörös Szalonjában.

3MegaCamA két kiváló szoprán, Orosz Júlia és Osváth Júlia, valamint Márk Tivadar jelmeztervező is 1908-ban született.
A kiállítás hármuk pályáját és azok közös pontjait mutatja be: a két énekes gyakran szerepelt együtt Mozart-operákban, a Bohéméletben, A denevérben és a Hoffmann meséiben, de repertoárjuk közös szerepekben is találkozott, mint Violetta, Pogner Éva, Gara Mária, Desdemon vagy Elza.

Márk Tivadar számtalan, ma is használatos jelmeze közül ez a kiállítás a két szoprán fotóit válogatta ki, így tisztelegve művészetük előtt a háromszoros évforduló kapcsán.
A kiállítást az Operaház Emlékgyűjteménye és az OSZK Színháztörténeti Tára anyagából Wellmann Nóra rendezte.

Az emlékkiállítás megnyitóján adták át az idei Márk Tivadar-emlékplakettet

Az elismerést a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, az Operaház örökös tagja és mesterművésze, Márk Tivadar emlékének megőrzésére, szellemi hagyatékának ápolása céljából hozták létre 2006-ban.
Krasznai János által tervezett plakettet és a vele járó pénzjutalmat minden évben Márk Tivadar születésnapján veheti át egy-egy olyan tervező, aki kiemelkedő szakmai munkával járul hozzá a színházi, illetve operai produkciók létrehozásához. Az idei évben, a kerek, 100. születési évforduló emlékére két tervező: Pilinyi Márta és Velich Rita részesült elismerésben.