Elmaradt a Bartók-bemutató a Metropolitanben

Az operaház a New Yorkot sújtó ítéletidő miatt kényszerült elhalasztani A kékszakállú herceg vára premierjét

Elmaradt Csajkovszkij Jolantájának és Bartók A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásosának hétfőre tervezett bemutatója a Metropolitan Operában – adta hírül a New York Times. Mint a lap felhívja rá a figyelmet, az eset közel sem egyedi: a város szinte összes színháza – köztük a legnevesebb Broadway-teátrumok is – lemondani kényszerültek hétfő esti előadásaikat. A háttérben a rendkívüli ítéletidő áll: a hirtelen leszakadt hó fennakadásokat okoz a közlekedésben, veszélyeztetve ezzel a színházi dolgozók be- és hazajutását.

Anna Netrebko a Met Anyegin-előadásán - a hóesés őt sem kímélte (fotó: Ken Howard)
Anna Netrebko a Met Anyegin-előadásán – a hóesés őt sem kímélte (fotó: Ken Howard)

A Csajkovszkij- és Bartók-bemutató egyike a Met idei évadra tervezett hat új produkciójának. Mint minden premier, ez is fontos társadalmi eseménynek számított volna New Yorkban – nem csak az utána következő fogadás, de a várhatóan kiemelkedő művészi színvonal miatt is. A bemutatót a Metben most debütáló lengyel Mariusz Treliński állítja színpadra; a Jolanta szereplői között olyan világsztárokat találunk, mint Anna Netrebko és Piotr Beczała; a Bartók-opera két szerepét pedig Mihail Petrenko és Najda Michael éneklik. Az előadás, melynek bemutatóját a színház közlése szerint végül csütörtök este tartják, a varsói Nemzeti Operával koprodukcióban jön létre (2013. decemberi bemutatójáról az Opera-Világ is beszámolt).

Jelenet a Kékszakállú-produkció varsói előadásából: Nadja Michael és Gidon Saks (fotó: Krzysztof Bieliński)
Jelenet a Kékszakállú-produkció varsói előadásából: Nadja Michael és Gidon Saks (fotó: Krzysztof Bieliński)

A kékszakállú herceg vára jól ismert darab az amerikai kontinensen, koncertszerű előadásai – mint bárhol a világon – gyakoriak. A Metropolitanben eddig két alkalommal állították színre: az 1974-es angol nyelvű bemutatót David Ward és Shirley Verrett neve fémjelezte, 1989-ben pedig – még szintén angolul – Samuel Ramey és Jessye Norman voltak a szereplői a James Levine vezényelte előadásnak. A Met Zenekara 2000-ben két alkalommal koncertszerűen is megszólaltatta a művet; Levine és Ramey mellett akkor Anne Sofie von Otter énekelte Juditot. Érdekesség, hogy Met-produkcióban ekkor hangzott fel először a darab magyar nyelven; ennek megfelelően a darab prózai prológusát a Met hajdani ügyelője, Krénusz József mondta el. A mostani premier lesz a Met 25. Kékszakállú-előadása.

A tény, hogy a Met új, magyar nyelvű Kékszakállújában egyetlen magyar közreműködő sincs, élénk vitákat váltott ki a magyar operakedvelők között. Ezek jogosságáról bárki meggyőződhet, ha február 14-én vagy 15-én megnézi az előadás moziközvetítését az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Fotó: Ken Howard / Metropolitan Opera; Krzysztof Bieliński / Opera Narodowa

Forrás: New York Times; Meropolitan Opera