Elindultak – új igazgató a Miskolci Operafesztivál élén

Bemutatkozott a „Bartók+…” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál új igazgatója, Kesselyák Gergely, és újraindult népszerű rendezvénysorozatuk, az Operaklub – VONA ILDIKÓ írása

A kétheti rendszerességgel jelentkező Operaklub vezetője, Bócz Sándor zenetörténész, aki nyitóprogramként VerdiTraviatájából készült Franco Zeffirelli-alkotással várta a zenerajongókat. A főszerepben Teresa Stratast, Placido Domingót láthatta a közönség, a magyar szöveget és a feliratokat az Operafesztivál állandó fordítója, Lengyel Jenő készítette.  A „Bartók+…” klub 2011/12-es évadában is számos érdekes és ritkaságszámba menő operafilmmel várja a hallgatóságot. Programjukban látható majd népszerű Verdi, Mozart, Rossini művek mellett Richard Strauss Saloméja, Saint-Saëns Sámson és Delilája, valamint Donizetti Boleyn Annája.

A „Bartók+…” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál frissen kinevezett igazgatója, Kesselyák Gergely karmester, rendező sajtótájékoztatón ismertette a jövőre vonatkozó művészi terveit, elképzeléseit.
Az új direktort Kriza Ákos, Miskolc polgármestere mutatta be a fesztiválirodában tartott sajtótájékoztatón, aki a városvezetés nevében elmondta, az önkormányzat a jövőben is kiemelten fogja támogatni az Operafesztivált, mint a város legjelentősebb kulturális és turisztikai rendezvényét, attrakcióját.

Miskolc_feszt_Kesselyak
Kesselyák Gergely Liszt-díjas dirigens sok szállal kötődik a borsodi megyeszékhelyhez: korábban a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának vezetője, valamint 2001-2003 között a „Bartók+…” alapítója és zeneigazgatója volt. Most új minőségében a legmagasabb zenei igényeket szeretné ötvözni a popularitással, az operákra jellemző igényes zenei kidolgozást a musical műfajára jellemző népszerűséggel párosítani. Célként tűzte ki az opera mint műfaj népszerűsítését, azt, hogy a rendezvény még jobban nyisson a nagyközönség és a város lakossága felé. Véleménye szerint koncepcióváltásra van szükség ahhoz, hogy Miskolc az operatérképen ott maradhasson, ahová felkerült az elmúlt 10 évben. Ennek egy útja, ha olyan operadarabok születnek, melyek sok emberhez szólnak. A jövőben olyan operákat íratna és mutatna be a Fesztivál, amelyek ezt célkitűzést szolgálni tudják.

A 2012-es évad „Bartók+Puccini” programját már meghirdették; nagy változás 2013-ban várható, de már most is lesznek újdonságok: szeretnének például egy operát az utcára is kivinni, külső helyszínen bemutatni. Kesselyák Gergely szerint az opera műfajáról általánosan elmondható, hogy a világon szinte mindenfelé válságban van. Ha sikerülne Miskolcot új és populáris operák bemutató helyszínévé tenni, azzal nem csupán a város, hanem az egész operaélet nyerne.

Fotó: Juhász Ákos