Elhunyt Nicolai Gedda

A legendás svéd tenor kilencvenegy éves volt

Elhunyt Nicolai Geddaadta hírül a francemusique.fr zenei portál. A kilencvenegy éves művészt január 8-án érte a halál a család közlése szerint.

Az 1925-ben, Stockholmban született tenort a 20. század egyik legjelentősebb énekes-egyéniségeként tartják számon. Családi hátterének is köszönhetően anyanyelvi természetességgel énekelt olaszul, németül, franciául és oroszul. Több mint fél évszázadot átívelő pályafutása során fellépett a világ csaknem összes jelentős operaszínpadán: karrierjének kezdetén, az 1950-es években elsősorban Mozart-szerepekkel járta a világot, később repertoárja fokozatosan kitágult, és Rameau-tól Pucciniig, Verditől 20. századi szerzőkig ívelt.

Nicolai Gedda (fotó: TT)
Nicolai Gedda (fotó: TT)

Rendszeres vendége volt Bécs, London, Milánó, New York operaházainak; megszámlálhatatlan operaszerepe mellett elkötelezett volt az operett műfaja (elsősorban Johann Strauss, Lehár Ferenc és Kálmán Imre művei) mellett is. Rendszeresen adott dalesteket: dalrepertoárja bőven túlmutatott a német Lied műfaján, gyakran énekelte francia és orosz szerzők műveit is. Csaknem kétszáz hangfelvételt készített, ezzel övé az egyik legalaposabban dokumentált énekes-karrier.

Rendszeres vendége volt Budapestnek: tizenkét alkalommal lépett fel a Magyar Állami Operaházban (a Faust, a Traviata, a Rigoletto, a Bohémélet, a Lammermoori Lucia, az Anyegin és a Tosca tenorszerepeit énekelte), de a koncertpódiumon is többször megfordult – egyik zeneakadémiai dalestjének felvétele Radioton hanglemezen forgalomba is került.

Nicolai Gedda a pódiumtól 2001-ben vonult vissza, utolsó felvételeit 2003-ban készítette.

Fotó: TT

2010-ben az alábbi írással köszöntöttük a művészt 85. születésnapján