Elhunyt Turpinszky Béla

Az Operaház hajdani Siegfriedjét nyolcvanöt éves korában érte a halál

Turpinszky Béla
Turpinszky Béla

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Turpinszky Béla operaénekes – adta hírül a család a Magyar Állami Operaházon keresztül. A művészt augusztus 26-án érte a halál.

Léván született 1931-ben; a középiskola elvégzése után jogi tanulmányokat folytatott. Párhuzamosan azonban a Zeneakadémiára is járt, ahol Réti József, Maleczky Oszkár és Svéd Sándor növendéke volt. 1957 és 1986 között volt a Magyar Állami Operaház magánénekese. Kezdetben baritonként lépett fel, nagy és középszerepeket egyaránt megformált a legkülönbözőbb stílusú dalművekben (többek között a Bajazzók Silvióját és A trubadúr Luna grófját is). Az igazi áttörésre azonban fachváltását követően került sor: tenorként Wagner-szerepekre specializálta magát – ebben a minőségében számos alkalommal vendégszerepelt a Német Szövetségi Köztársaság színházaiban is. Itthon ő volt az 1969-1974 között felújított Ring-ciklus Siegmundja, majd két Siegfriedje, de énekelte Stolzingi Walthert is A nürnbergi mesterdalnokokban, és emlékezetes sikert aratott a Jenůfa Lacájának szerepében is.

Turpinszky Béla temetése a római katolikus egyház szertartása szerint szeptember 12-én 10:30-kor lesz, hamvaitól a Jászai Mari téri 3-as kikötőből induló Halászbástya hajón vesznek végső búcsút.

Magyar Állami Operaház