Elhunyt Szőke Tibor

Kilencvenhét éves korában elhunyt Szőke Tibor, a MÁV Szimfonikus Zenekar alapító karmestere.

1912-ben született, zenei tanulmányait Budapesten végezte. Tehetségét felismerve a harmincas évektől kezdve – Ferencsik János meghívására – a Magyar Királyi Operaházba került. Operaházi munkája mellett alapítója és vezetője volt a Liszt Ferenc Énekkarnak.

1945-ben alapította meg a MÁV Szimfonikus Zenekart a vállalat akkori elnöke, Varga László felkérésére. Az együttessel rövid idő alatt nagy sikereket ért el, 1946-ban már a bécsi Musikvereinban is vendégszerepeltek Bartók– és Kodály-műsorral; emellett fenntartójuk jóvoltából rendszeresen járták a háború sújtotta országot. Szőke Tibor 1949-ig, külföldre távozásáig irányította az együttest; pályafutását ezután a Bécsi Állami Operában, majd a Kölni Operában folytatta.

Később a His Master’s Voice-Columbia lemezcég berlini stúdiójában dolgozott, sokak mellett Herbert von Karajan és a Berlini Filharmonikusok felvételeinek készítésénél működött közre. Nyugalomba vonulása után tanított és vezényelt; alapításának ötvenedik évfordulóján, 1995-ben újra vezényelte a MÁV Szimfonikusokat.

Szőke Tibort nem fogják eltemetni, a család közlése szerint, „ami benne halandó volt, azt a tudomány javára ajánlotta.”