Elhunyt Sir Peter Jonas

A Bajor Állami Operaház egykori igazgatója hetvenhárom éves volt

Hetvenhárom éves korában elhunyt a híres kulturális menedzser és operaigazgató, Sir Peter Jonas. Ő irányította hosszú időn át a Bajor Állami Operaházat. A müncheni operaház közleménye szerint Jonas, aki negyvenöt éve küzdött a rákkal, szerdán este halt meg.

„Sir Peter Jonas halálával nagy embert veszített el a zenei és az operavilág. Évtizedeken át bátorsággal, eredetiséggel, energiával és féktelen kockáztatókedvvel alakította a zenés színházi és koncertéletet” – mondta Nikolaus Bachler, az operaház jelenlegi intendánsa. Bachler szerint a londoni születésű Jonas „egyedülálló módon határozta meg a Bajor Állami Opera életét”.

Sir Peter Jonas (fotó: Sigi Jantz)

A brit kulturális menedzser 1993-tól 2006-ig vezette a Bajor Állami Operát, amelyet a világ egyik – pénzügyileg is – legsikeresebb operaházává tett. Jonas a kortárs rendezői koncepciókat támogatta a müncheni operaháznál, 1993 és 2000 között hat ősbemutatóval is élénk vitákat váltott ki a konzervatívnak számító müncheni közönség körében. Irányítása alatt sztárrendezők vittek színre formabontó barokk operákat, az operavilág ismerői a megújulás intézményeként tekintettek a müncheni operaházra. 2006-ban önként vált meg posztjától.

Jonas 1974-től a Chicagói Szimfonikus Zenekarnál Solti György asszisztense volt, majd hazájába, Nagy-Britanniába visszatérve az Angol Nemzeti Opera vezetését vette át. Solti halála után a művészről elnevezett alapítvány egyik patrónusa lett.

A jelenlegi intendáns szerint Münchennek szerencséje volt Jonasszal. „A mozirajongó és minden vizualitás előtt nyitott igazgató angol, gyakran abszurdba hajló humorával, nagy önfegyelmével és brit higgadtságával elérte, hogy új módon tekintsünk az operaművészetre” – mondta Nikolaus Bachler.

MTI