Elhunyt Pierre Boulez

A neves zeneszerző-karmester kilencven éves volt

Pierre Boulez (fotó: Deutsche Grammophon)
Pierre Boulez (fotó: Deutsche Grammophon)

Pierre Boulez 1925-ben született Franciaországban. Gyermekként zongoratanulmányokat folytatott, majd Párizsban Olivier Messiaen tanítványa lett. Zeneszerzőként új utakat keresett, és műveivel meghatározó hatást gyakorolt a 20. századi zene folyamatára.

Karmesterként nem csupán modern és kortárs alkotók műveit adta elő emlékezetesen: az operarajongók számára az életmű különösen fontos része az 1976-os bayreuthi Ring elvezénylése, melyet korábban Parsifal-vezénylése előzött meg a Zöld Dombon. Elsőként mutatta be Alban Berg Lulu című operájának Friedrich Cerha által kiegészített, három felvonásos változatát, de emlékezetes produkciókat irányított Debussy Pelléas és Mélisande, ill. Bartók A kékszakállú herceg vára című operáiból is. Az operadirigálástól 2007-ben búcsúzott: a bécsi Theater an der Wienben Janáček A holtak házából című művét tanította be a régi alkotótárs, a bayreuthi Ringet is rendező Patrice Chéreau társaságában.

Karmesterként a világ legjelentősebb zenekaraival lépett fel: különösen mély munkakapcsolat fűzte a New York-i Filharmonikusokhoz, a Chicagói Szimfonikusokhoz, a Bécsi és a Berlini Filharmonikusokhoz, valamint  az Orchestre de Paris-hoz. Munkásságát számos kitüntetéssel, köztük 26 Grammy-díjjal ismerték el.

Pierre Boulez több alkalommal is fellépett Budapesten: legutóbb 2001-ben és 2005-ben Bartók-műsort vezényelt, egyszerre váltva ki vitát és elismerést a hazai közönség és a zenetudósok körében.