Elhunyt Leyla Gencer

Nyolcvanéves korában Milánóban elhunyt Leyla Gencer operaénekes.

LeylaGencerA török dívaként is ismert szoprán 1928-ban, Isztambulban született. Az ankarai Konzervatóriumban Elvira de Hidalgo növendékeként végzett. Debütálására is a török fővárosban került sor 1950-ben, a Parasztbecsület Santuzza szerepében. Olaszországi karrierje 1953-ban, a nápolyi San Carlóban történt debütálásával kezdődött (ekkor a Pillangókisasszony címszerepét énekelte). Fellépett a világ vezető operaházainak és fesztiváljainak legnagyobb részében: a Scalában, a londoni Covent Gardenben, a bécsi Staatsoperben, a Glyndebourne-i Fesztiválon és a veronai Arénában.

Repertoárjának gerincét az elfeledett és újrafelfedezett belcanto-operák (elsősorban Donizetti-művek) primadonnaszerepei alkották, de gyakran énekelt MozartVerdi és Puccini-operáiban is. Kortárs operákban is fellépett: Scala-beli debütálása Poulenc A karmeliták párbeszédei című operájának ősbemutatója volt, de szerepelt PizzettiBrittenMenotti és Prokofjev operáiban is. Sikerrel mutatkozott be barokk operákban, emlékezetes szerepe volt Gluck Alkésztisze.

Koncerténekesként is jelentős karriert futott be: török tárgyú operákból adott koncertjét a világ számos pontján megismételte, de úgyszintén emlékezetes – és a magyar hallgató számára különösen fontos – a Scalában adott dalestje Liszt és Bartók dalaiból.

Az operaszínpadtól 1985-ben, Velencében vonult vissza, de egészen 1992-ig fellépett még dalesteken.