Elhunyt Koltai Tamás

Az elismert színikritikust életének hetvenharmadik évében érte a halál

Koltai Tamás
Koltai Tamás

Életének hetvenharmadik évében szombaton váratlanul elhunyt Koltai Tamás színikritikus, színházesztéta, újságíró – tájékoztatta a család az MTI-t.

Koltai Tamás 1942-ben született. 1965-ben szerzett diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán. 1962-1967 között a Madách Színház dramaturgja volt. 1988-tól 2002-ig különböző beosztásokban dolgozott a Magyar televízióban is (a színházi szerkesztőség vezetőjeként, ill. főmunkatársaként). A Színház és Filmművészeti Egyetem tanára volt.

1968-tól a Színház című folyóirat munkatársa volt, 1990-től főszerkesztője. Színikritikáit ezen felül az Élet és Irodalom is heti rendszerességgel közölte. Operakritikái elsősorban a Muzsika hasábjain jelentek meg, az utóbbi években külföldi előadások és a Metropolitan-vetítések mellett rendszeresen írt a Magyar Állami Operaház új produkcióiról is. Kritikái, színházi tárgyú publikációi, illetve könyvei mellett (monográfiát írt egyebek között Major Tamásról és Peter Brook színházáról) rendszeresen jelentek meg közéleti írásai is különböző napi- és hetilapokban.

Munkásságát 1987-ben Jászai Mari-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2011-ben Pulitzer-emlékdíjjal ismerték el.