Elhunyt Irina Arhipova

Nyolcvanhat esztendős korában elhunyt Irina Konsztantyinova Arhipova orosz operaénekes.

Arkhipova_Irina
Irina Arhipova

Moszkvában született 1925-ben, zenei tanulmányainak megkezdése előtt építészetet tanult. A moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium elvégzése után a szverdlovszki operában debütált 1954-ben, majd két évvel később a Moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj tagja lett. Kezdetben mezzoszoprán szerepeket alakított nagy sikerrel: a nagy Verdi-hősnők (Eboli, Amneris, Azucena, Ulrica) mellett énekelte Bizet Carmenjét, Charlotte-ot Massenet Wertherében, valamint Muszorgszkij hősnőit: Marina Mniszechet a Borisz Godunovból és a Hovanscsina Márfáját. Pályájának zenitjén túl áttért az alt szerepkörre, s ekkor olyan karakterszerepeket is alakított, mint az Anyegin dajkája vagy A pikk dáma öreg grófnője.

Karrierje során bejárta Európa és Amerika nagy operaházait, alakításait számos Melogyija-lemezfelvétel örökítette meg. Munkásságát számos kitüntetéssel jutalmazták, egyebek között a Szovjetunió Népművésze címet is elnyerte 1966-ban. A Csajkovszkij-verseny állandó zsűritagsága és a Csajkovszkij Konzervatóriumban betöltött tanári állása mellett politikai tisztségeket is vállalt: 1962-től négy éven át a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának képviselője, majd 1989 és 1991 között a Népi Képviselők Tanácsának tagja. Férje, Vlagyiszlav Pjavko, szintén operaénekes: odahaza és külföldön is gyakran léptek fel együtt.

Irina Arhipova 1960-ban szerepelt először a Magyar Állami Operaházban, ahová a nyolcvanas évekig több alkalommal is visszatért.