Elhunyt Inge Borkh

A legendás német szoprán kilencvenhét esztendős volt

Inge Borkh Mannheimben született, pályafutását prózai színésznőként kezdte. Zenei tanulmányait Milánóban folytatta, operaszínpadi debütálására pedig a svájci Luzernben került sor 1940-ben – Ciprát énekelte Johann Strauss Cigánybárójában. 1951-ig Svájcban maradt, nemzetközi karrierje csak ezt követően kezdődött – az áttörést Menotti A konzul című operájában való szenzációs alakítása jelentette.

Operaénekesi pályafutása során a legsúlyosabb drámai szoprán szerepek megszólaltatására specializálódott: szinte összenőtt vele Salome és Élektra alakja Richard Strauss operáiban, de énekelte Toscát és Turandotot, Aidát és Lady Macbethet, a Lohengrin Elzáját, A walkür Sieglindéjét, A bolygó hollandi Sentáját, a Fidelio Leonóráját, A Császárnét és a Kelmefestőnét Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című darabjában, valamit Carl Orff Antigonéjának címszerepét. A világ legjelentősebb operaszínpadain lépett fel, Bécstől Münchenen át Londonig és a New York-i Metropolitanig, de szerepelt a Bayreuthi Ünnepi Játékokon is.

Inge Borkh (fotó: Metropolitan Opera)

Kevés, de annál jelentősebb lemezfelvételt hagyott az utókorra: az Élektrát Karl Böhm vezényletével, a Turandotot Mario Del Monaco és Renata Tebaldi partnereként rögzítette.

Az operaéneklést 1971-ben hagyta abba, de a színpadtól nem vonult vissza: ismét prózai színésznőként lépett fel, majd kabarédalokból önálló műsort is szerkesztett.

Kilencvenhét éves korában Stuttgartban érte a halál.

Opera-Világ
Fotó: Metropolitan Opera