Elhunyt Georges Prêtre

A legendás francia karmester kilencvenkét évesen hunyt el otthonában

Elhunyt Georges Prêtre francia karmester, a világ egyik legjelentősebb dirigense – jelentette be a Bécsi Zenebarátok Társasága, a Wiener Musikverein. Az osztrák főváros zenei életéhez szorosan kötődő legendás maestro kilencvenkét évesen, franciaországi otthonában halt meg szerda délután.

Georges Prêtre 1924. augusztus 14-én született az észak-franciaországi Waziers-ban. Kezdetben dzsesszzongoristának és -trombitásnak tanult a párizsi konzervatóriumban, de időközben áttért a vezénylésre. 1946-ban, huszonkét évesen debütált a marseille-i operában, majd Lille-en, Casablancán és Toulouse-on át a párizsi Opéra Comique-ba vezetett az útja. Csakhamar világ legjelentősebb zenekarvezetőinek egyikévé vált: dolgozott szinte az összes rangos komolyzenei együttessel, és vezényelt a világ valamennyi jelentős operaházában. Az ötvenes évek ikonja, Maria Callas is egyik legkedvesebb partnereként tartotta számon a francia maestrót. Pályafutásának egyik fénypontjaként Prêtre dirigálta a New York-i Metropolitan Zenekarát az operaház új épületének 1966-os megnyitásakor.

Georges Prêtre (fotó: ©DR)
Georges Prêtre (fotó: ©DR)

Herbert von Karajan már 1962-ben meghívta a Bécsi Állami Operához, ahol összesen 36 alkalommal állt a pulpituson. A Musikverein hangversenytermében 177 alkalommal vezényelt. A Bécsi Zenebarátok Társaságának tiszteletbeli tagjaként különösen kötődött Bécshez, rendszeres vendégszereplései mellett a Bécsi Szimfonikusok első vendégkarmestere is volt 1986 és 1991 között. A Bécsi Filharmonikusok világhírű újévi koncertjét két alkalommal dirigálta, 2008-ban és 2010-ben, mind ez ideig a legidősebb karmesterként.

Szinte élete végéig vezényelt: 2014-ben, kilencven évesen combnyaktörés miatt volt kénytelen lemondani fellépéseit. Tavaly februárban a milánói Scalában koncerttel ünnepelte debütálása 50. évfordulóját.

MTI

Fotó: ©DR