Elhunyt Elisabeth Söderström

Nyolcvankét esztendős korában elhunyt Elisabeth Söderström operaénekes.

Elisabeth_Soderstrom
Elisabeth Söderström

A svéd szoprán 1927-ben, Stockholmban született, anyai ágon orosz származású volt. Zenei tanulmányait szülővárosában végezte, operaszínpadi bemutatkozására a Drottningholmi Kastélyszínházban került sor Mozart Bastien és Bastienne című daljátékában, 1947-ben. Két évvel később lett a Svéd Királyi Opera tagja, de rövidesen világkarrierje is beindult: rendszeresen lépett fel az angol nyelvterület nagy operaházaiban, elsősorban a Covent Gardenben, Glyndebourne-ban és a New York-i Metropolitanban.

Hanglemezek sora örökítette meg művészetét, ezek közül kiemelkedik a Rahmanyinov összes dalát tartalmazó album, valamint Sir Charles Mackerras Janáček-sorozata, amelyben a Jenůfa, a Kátya Kabanova és a Makropulosz-ügy női főszerepeit énekelte. 1193 és 1996 között a Drottningholmi Kastélyszínház igazgatója volt.

1999-es operaszínpadi búcsúján A pikk dáma grófnőjét énekelte a Metropolitanban Domingo, Borogyina, Hvorosztovszkij partnereként. Hosszan tartó, súlyos betegség után érte a halál november 20-án.