Elhunyt Christa Ludwig

A világhírű német mezzoszoprán kilencvenhárom éves volt

Elhunyt Christa Ludwig német születésű operaénekes, osztrák kamraénekes – adta hírül az ORF. Ludwigot kilencvenhárom éves korában az ausztriai Klosertneuburgban érte a halál.

1928-ban született egy berlini zenészcsaládban, anyja és apja egyaránt operaénekesek voltak. Édesanyja, Eugénie Besalla-Ludwig volt pályája során az egyetlen énektanára. Első nyilvános fellépése Gießenben volt tizenhét éves korában, egy évvel később már a Frankfurti Opera tagja lett, ahol A denevér Orlofsky hercegeként debütált. A következő években Darmstadtban, majd Hannoverben volt társulati tag, míg 1955-ben Karl Böhm meghívására bemutatkozott a Bécsi Állami Operaházban, ahol a következő csaknem negyven év alatt 42 szerepet alakított 769 előadáson. Ugyanebben az évben debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon is, s az évtized végéig bemutatkozott a Milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben és a New York-i Metropolitanben is. Az 1960-as években rendszeres fellépője volt a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak.

Repertoárja rendkívül széles volt, a mezzoszoprán szerepektől a szopránszerepekig, Mozart-szerepektől a kortárs művekig terjedt: Cherubinója, Donna Elvirája, Dorabellája éppoly emlékezet volt, mint Leonórája Beethoven Fideliójában, mint Wagner-szerepei (Vénusz, Kundry), vagy mint Richard Strauss-alakításai – A rózsalovagban például Octaviant és a Tábornagynét is megformálta. Dalénekesi karrierje az operaszínpadihoz hasonlóan jelentős, Schuberttől Richard Straussig a német dalirodalom jelentős részét folyamatosan repertoárján tartotta.

Christa Ludwig (fotó: Wikipédia)

Első világsikerű lemezfelvételét – A rózsalovag Octavianját Herbert von Karajan vezényletével és Elisabeth Schwarzkopf partnereként énekelte lemezre 1956-ban – számtalan további teljes opera-, oratórium- és dallemez követte egészen a kilencvenes évekig. 1965-ben rögzítette Judit szerepét Bartók A kékszakállú herceg vára című operájában első férje, Walter Berry oldalán, magyar nyelven – ezt ma is a mű egyik legjobb rögzítéseként tartják számon.

A színpadtól és a pódiumtól fokozatosan vonult vissza: a Metropolitantől 1993-ban A walkür Frickájaként búcsúzott, a Bécsi Állami Operaháztól egy évvel később az Élektra Klütaimnésztrájaként. Nyilvános szerepléseket azonban továbbra is vállalt: interjúkat adott, énekeversenyek zsűrijében működött közre, kilencvenedik születésnapja alkalmából pedig Leicht muss man sein címen adta közre memoárját.

Egy 2017-es interjújában azt kérte, hogy temetésén Mahler Ich bin der Welt abhanden gekommen című dala szólaljon meg a Rückert-dalok ciklusából.

ORF / Limelight / Opera-Világ
Fotó: Wikipédia