Elhunyt Ágoston Edith

A Pécsi Nemzeti Színház egykori magánénekese nyolcvankét éves volt

Elhunyt Ágoston Edith szopránénekes, a Pécsi Nemzeti Színház egykori tagja – adta hírül honlapján a színház. A művésznő nyolcvankét éves volt.

Budapesten született 1939-ben, zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ének szakán kezdte, majd 1954-től a Zeneakadémián folytatta – itteni képzése azonban az 1956-os események miatt félbeszakadt. Aktív színpadi pályafutását 1958-ban kezdte az egri Gárdonyi Géza Színházban, ahol operettek szubrettszerepeiben lépett fel, majd egy évvel később a debreceni Csokonai Színház tagja lett, immár operaénekesként.

1963-ban szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz, melynek 1987-ig, huszonnégy éven keresztül volt oszlopos tagja. Ebben a korszakában éppúgy énekelt koloratúrszoprán szerepeket (az Éj királynőjét A varázsfuvolában, a Lammermoori Lucia címszerepét, a Hunyadi László Gara Máriáját), mint operettek primadonna- vagy szubrettszerepeit (A víg özvegy Valencienne-jét, a Luxemburg grófja Angèle-jét, a János vitéz Francia királykisasszonyát), de musicalekben is fellépett (például a West Side Story Mariájaként).

Ágoston Edith (fotó: Pécsi Nemzeti Színház)

Gazdag pályafutása során fellépett lírai szoprán szerepekben is (Puccini: Gianni Schicchi – Lauretta; Kodály: Székelyfonó – Leány), sőt megformált néhány kisebb prózai szerepet (Shakespeare Macbethjében vagy Madách Az ember tragédiája című művében). Két alkalommal (1967-ben és 1969-ben) az Operaházban is fellépett a Rigoletto Gildájaként.

Visszavonulása után a Spinto Operatársulatot működtető egyesület elnökeként tevékenykedett.

„Szomorú, hogy megint eltávozott valaki, aki sokat tett a műfajért, a színházért, a tehetségével, odaadásával, és sok évtizedes munkájával, amely munkát ő bizonyosan inkább érzett ajándéknak, lehetőségnek, a csodák tolmácsolásának, mint munkának. Nekünk pedig örülnünk kell, hogy így volt, hogy közöttünk volt, hogy művészetével emlékezetessé tette napjainkat” – búcsúzott Ágoston Edithtől Gulyás Dénes, a Pécsi Nemzeti Színház operatagozatának vezetője.

Pécsi Nemzeti Színház / Opera-Világ