Elhalasztották a döntést az Operaház főigazgatójának személyéről

Dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tárcavezetője 2011. június 1-jével ötéves időtartamra Horváth Ádámot nevezte ki a Magyar Állami Operaház főigazgatójává, annak ellenére, hogy a miniszterelnök a döntés elhalasztását kérte a következő kormányülésig.

Az esetet most a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vizsgálja,  Horváth Ádám pedig továbbra is miniszteri biztosként dolgozik az Operaházban. Az operaénekes 2010. szeptember 1. óta miniszteri biztosként felügyelte az intézményt, majd Vass Lajos korábbi főigazgató 2011. október 22-i menesztése óta a főigazgatói jogköröket is ő gyakorolta. Fél évre szóló kinevezését újabb fél évvel megtoldották, most 2011. szeptember 2-ig szól.

A főigazgatói pályázat elbírálásának határideje eredetileg június 10-e volt. A pályázaton öten indultak; köztük van Harangozó Gyula is, aki a MÁO, illetve a Bécsi Állami Opera balettigazgatója is volt korábban. A beérkezett pályázatokat titkosították, így a pályázók elképzelései nem kerülhettek a nyilvánosság elé.