Domingo visszatér Bayreuthba

A világhírű spanyol művész karmesterként lép fel a jövő évi Ünnepi Játékokon

Tegnap adtunk hírt arról, hogy a jövő évi Bayreuthi Ünnepi Játékok bemutatója a Lohengrin új produkciója lesz, s a szenzáció mellett, miszerint a címszerepet az eddig Verdi- és Puccini-énekesként ismertté vált Roberto Alagna énekli, az sem váltott ki kisebb érdeklődést, hogy az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb Wagner-előadója, Waltraud Meier is visszatér a Zöld Dombra. A német énekesnő, aki az 1980-as és ’90-es években a fesztivál egyik elsőszámú oszlopa volt, 2000-ben lépett fel utoljára Bayreuthban, A walkür Sieglindéjének szerepében.

Ebben az előadásban Waltraud Meier partnere Plácido Domingo volt Siegmundként, aki szintén ezzel az előadással búcsúzott Bayreuthtól (igaz, ő korábban is jóval kevesebbszer lépett ott fel: 1992 és 1995 között alakította Parsifal szerepét). Az idei szezont megelőző sajtótájékoztatón a fesztivált vezető Katharina Wagner másik szenzációnak ígérkező bejelentése éppen Domingo visszatérése volt: a világhírű spanyol tenorista, aki az elmúlt években már baritonként arat sikert a világ legjelentősebb operaszínpadain (és emiatt a kritika folyamatos kereszttüzében áll), jövőre A walkür karmestereként mutatkozik be a fesztiválon.

Plácido Domingo

A hír két szempontból is meglepő. Egyrészt Domingo korábban nem vezényelt még Wagner-operát – nem csak Bayreuthban, máshol sem. Évtizedekre visszanyúló karmesteri tevékenységének központjában eddig az olasz és a francia repertoár gerincét képező darabok álltak: a jövő évadban például a Gyöngyhalászokat vezényli Los Angelesben, a Rómeó és Júliát a Metropolitanben és a Toscát a londoni Covent Gardenben – sőt, a Don Giovanni karmestereként is bemutatkozik a darab ősbemutatójának helyszínén, a prágai Rendek színházában.

Másrészt ritka az is, hogy A nibelung gyűrűje-ciklus darabjai önállóan kerüljenek színre Bayreuthban: a Ring a teljes ősbemutató, 1876 óta szezononként csak egyben szerepelt az Ünnepi Játékok műsorán. A nagy közönségérdeklődésre való tekintettel olykor előfordult már, hogy egy-egy darabból beiktattak egy-egy soron kívüli előadást – az viszont még sosem történt meg, hogy olyan évadban tűzzék műsorra a Ring valamelyik darabját, amikor a teljes ciklus nem kerül színre. Márpedig jövőre ez fog történni: Frank Castorf 2013-ban, Wagner születésének 200. évfordulóján bemutatott rendezése (melyet 2015-ig Kirill Petrenko, tavaly és idén Marek Janowski vezényelt) idén kerül színre utoljára – jövőre csak A walkür lesz látható három alkalommal. Megjósolható: Domingónak köszönhetően nagy közönség- és médiaérdeklődés mellett.

A Bayreuthi Festspielhaus

A Bayreuthi Ünnepi Játékokat az elmúlt másfél évtizedben sokszor érte az a vád, hogy a legjelentősebb előadók immár rendre elkerülik a Zöld Dombot, elsősorban a vezetőséggel való konfliktusok miatt. Ez így volt már Wolfgang Wagner igazgatásának utolsó éveiben is, de a folyamat máig sem ért véget, mint arról tavalyi írásunkban is beszámoltunk. Alagna debütálása, Meier és Domingo visszatérése vélhetően ezekre a folyamatos bírálatokra próbál csattanós választ adni. Hogy művészileg mennyire termékenyen, az csak jövőre derülhet ki.

Bayreuther Festspiele / Opera-Világ