Díjátadás a Csillagóra Gálaesten

Átadták a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese cím kitüntetéseit

Az opera és a balett műfaját egyaránt szimbolizáló, hattyút ábrázoló díj egyik kitüntetettje a 2017/18-as évadban Kolonits Klára. A címet 2013 után ismét kiérdemlő Liszt-díjas szoprán 2002 óta tagja az intézménynek, az idei évadban A hugenották, A vámpír, a Così fan tutte és a Lammermoori Lucia című operákban alkotott kimagaslót, de nagy sikert aratott az Erkel Színházban a Norma címszerepében is, amit a debreceni Csokonai Nemzeti Színház hozott el a Primavera ’18 keretei között.

Szintén elismerték Szegedi Csaba munkásságát, aki 2008-ban mutatkozott be a Magyar Állami Operaházban, 2010 óta az Opera egyik legtöbbet foglalkoztatott lírai baritonja. A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést is magáénak tudó művészt idén nyolc szerepben láthatta a közönség. A premierek közül a Jancsi és Juliska, a Porgy és Bess és A rajnai sellők című művekben szerepelt.

Kolonits Klára (fotó: Berecz Valter)

Ugyancsak kamaraénekesi címmel díjazta az Opera vezetése távollétében Sáfár Orsolya művészi teljesítményét. A fiatal szoprán 2005-ben Oscarként debütált az Erkel Színházban, 2006-ban pedig Zerlinaként állt először az Andrássy úti Ybl-palota nézői elé. A Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett énekes a most záruló szezonban szintén nyolc zenedrámában aratott sikert, köztük Az olasz nő Algírban, a Porgy és Bess, valamint a GermanLateNight részeként a Sancta Susanna című új előadásban.

A „Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” (Csillaga) címet a következő évadban Timofeev Dmitry első magántáncos viselheti. A szentpétervári Balettakadémián végzett, nemzetközi színpadokon is bizonyított táncművész 2013 óta tagja a Magyar Nemzeti Balettnek. Ígéretes, ifjú tehetségként 2016-ban Solymosi-díjban részesült. Idén a klasszikus repertoár mellett olyan modern táncművekben szerepelt, mint a LOL vagy a Total Dance produkció.

A díjakat Ókovács Szilveszter főigazgató és Solymosi Tamás balettigazgató adta át a Kocsár Balázs főzeneigazgató által vezényelt évadzáró gálaest műsorszámai között.

Szegedi Csaba (fotó: Berecz Valter)

Először kapott a „Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze” címet az Opera Énekkarának egyik tagja. Németh Mónika címzetes magánénekesnő 2002 óta tagja az intézménynek, az elmúlt szezonban A hugenották című Meyerbeer-darabban önálló szerepet formált meg. A „Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze” címet szintén első alkalommal osztották ki. Birtokosa Földi Lea tánckari művész, aki az LOL és Balanchine Téma és variációk című koreográfiájának szólószerepei mellett A bahcsiszeráji szökőkút és A vágy villamosa című táncművek főszerepeiben is emlékezetes alakítást nyújtott, ezzel elnyerve a Magyar Táncművészek Szövetsége által odaítélt, az évad legjobb női pályakezdőjének járó díjat is. Negyedik éve zenekari művész is részesül az egy évadon át tartó elismerésben. A „Magyar Állami Operaház Kamaraművésze” címet ez alkalommal Tóth Gábor kürtművésznek adta át Kocsár Balázs főzeneigazgató.

Forrás: Magyar Állami Operaház