Covent Garden: „olimpiai évad” a londoni Királyi Operában

A jövőre esedékes, Londonban rendezendő XXX. Nyári Olimpiai Játékok szelleme hatja át a világ vezető operaházai között számon tartott Royal Opera House, Covent Garden jövő szezonját.

Covent Garden
Covent Garden

Mint az intézmény által kibocsátott sajtóközlemény tudtunkra adja, a Játékokat szimbolizáló öt karika szimbólumát gondolták tovább, amikor az évad szinte valamennyi előadását kisebb-nagyobb ciklusok köré rendezték. Ezért tűzték műsorra Mozart Da Ponte-trilógiáját; ezért újítják fel Berlioz monumentális, két teljes operányi anyagot magában foglaló művét, A trójaiakat; ezért szólal meg Verdi Shakespeare-operái közül kettő is az évad vége felé; s ez magyarázza Puccini „kisciklusának”, a Triptichonnak felújítását is. Plácido Domingo Covent Garden-beli debütálásának negyvenedik évfordulóját úgyszintén egy speciális ciklussal – három különböző opera egy-egy felvonásából összeállított gálaesttel – ünnepli a Királyi Opera.

Az évad első premierje szeptember 12-én a Triptichon lesz Richard Jones rendezésében és a főzeneigazgató, Antonio Pappano vezényletével; pontosabban csak az első két darab, A köpeny és az Angelica nővér előadása lesz premier, mert a Gianni Schicchit már önállóan is műorra tűzték 2007-ben – az akkori nagy siker megháromszorozására számítanak a mostani teljes felújításkor. A főbb szerepekben olyan énekesek lesznek hallhatók, mint Anja Harteros, Eva-Maria Westbroek, Lucio Gallo és Aleksandrs Antonenko.

Egy 2003-as koncertszerű előadás kivételével még sosem tűzte műsorra a Covent Garden Dvořák Ruszalkáját. A nemzetközi repertoárnak csak az utóbbi időben részévé váló cseh romantikus dalművet Jossi Wieler és Sergio Morabito radikális rendezésében láthatja a londoni közönség (a produkció premierje a 2008-as Salzburgi Ünnepi Játékokon volt). A címszerepet Camilla Nylund énekli, partnerei Bryan Hymel (a herceg), Alan Held (vízimanó) és Agnes Zwierko (a boszorkány). Az előadás karmestere a Covent Gardenben most debütáló Yannick Nézet-Séguin. A premier időpontja: 2012. február 27.

Kortárs operát mutat be a színház március 12-én: Judith Weir Miss Fortune című darabját az idei Bregenzi Fesztivál ősbemutatója után másodikként tűzik műsorra Londonban a neves film- és színházi rendező, Chen Shi-Zheng adaptációjában. Az 1954-es születésű skót komponista, akinek már nem egy darabja aratott sikert világszerte, ezúttal szicíliai népmesét választott operájának témájául.

Daniele Gatti vezényli és Robert Carsen rendezi a május 15-én bemutatásra kerülő új Falstaff-produkciót, melynek címszerepét Ambrogio Maestri énekli, partnerei Ana María Martínez (Alice), Dalibor Jenis (Ford), Marie-Nicole Lemieux (Mrs. Quickly), Amanda Forsythe (Annuska) és Joel Prieto (Fenton).

Gigantikus vállalkozásra készül a Covent Garden az évad végén: Berlioz A trójaiak című zenedrámáját állítja színpadra David McVicar Antonio Pappano vezényletével. A sokáig előadatlan mű, Berlioz operai magnum opusa újabb kor felfedezését angol karmesternek, Sir Colin Davisnek köszönheti: az ő unszolására tűzték kétszer is műsorra a Királyi Operában, ahol azonban 1972 óta ismét nem szerepelt a repertoáron. A mostani felújítás sztárarádét ígér: Aeneast Jonas Kaufmann énekli, Cassandra Anna Caterina Antonacci lesz, Dido szerepében pedig Eva-Maria Westbroekot hallhatja a londoni közönség.

A felújítások mellett tizenhárom opera új betanulása, illetve részleges felfrissítése adja a Covent Garden jövő évi repertoárját. Emellett az „ROH2” (kb. „Királyi Opera 2”) projekt keretében öt kortárs operabemutatójával is kedveskednek a mindig újra vágyó brit főváros operaszerető lakóinak.