CHALLENGE-DAY – Sportos operahősök

– FÜLÖP KÁROLY zenei ajánlata a Kihívás Napjára

Szétnézve az operairodalomban megállapíthatjuk, hogy bizony sokan sportolnak kedves ismerőseink közül, de azt is be kell látnunk, hogy hőseinknek nem ez az oldaluk a legerősebb: sokan vallanak kudarcot a sportpályákon, sorsuk tragédiába fut, s csak keveseknek adatik meg, hogy kiemelkedjenek az amatőr kategóriából. Tekintsük át most a legismertebb operai sportemberek listáját, hátha valaki kedvet kap holnap egy kis kocogáshoz, fülében az mp3-mal…

Első versenyzőnk egy szenvedélyes női játékos, több sportágban is jeleskedik. Szenvedélyességébe természetesen belefér a nem sportszerű versenyzés lehetősége is, de ez nagy mértékben a partner tisztességétől is függ. Puccini Toscája kemény ellenfelet kapott Scarpia báró személyében, aki sajnos a hatalmi fölényével visszaélő, aljas versenyző. Birkózásban mérkőznek meg ők ketten, s a báró meg nem engedett, övön aluli fogásokat eszközöl. Így Floria Toscának is más eszközökkel kell élnie, s a bárónak ezen eszköztől – nevesint – egy konyhakéstől kell halnia. Toscát természetesen diszkvalifikálják, főleg miután kiderül, hogy a sportlövő szakosztályt is megpróbálta megvesztegetni. Ekkor Tosca magasugrással próbálkozik, de nyugodtan nevezhetjük extrém sportnak is, amit csinál: bandzsi dzsamping kötél nélkül, igen veszélyes sportág! Igen extrém. Kevésbé ügyes megszemélyesítőik visszapattannak a matracról a várfokra.

Vannak, akik csak otthon sportolgatnak erőnlétük megőrzésére: a Bohémélet Mimije úgy lépcsőzik, hogy majd kiköpi a tüdejét, a nagy lihegésben el is fújja a gyertyáját, Donizetti Don Pasqualéja – rendezőtől, felújítástól stb. függően – súlyzózik, guggolásokat végez, bizonyítandó, hogy ő „jól van konzerválva”.

Egy ősi hős, Radames (Verdi Aidájából) súlyemeléssel próbálkozik; kevés sikerrel. Majd’ sérvet kap, amikor megpróbálja elmozdítani a sziklasír zárókövét: „O, fatal pietra!” Rádöbben emberi kicsinységére, feladja a küzdelmet: „Két karom el nem hárít ily súlyos sziklát…” 

Komolyan veszi viszont a kihívást Anyegin, és a kihívó, Lenszkij is komolyan gondolja. Kérdi is: „Hová, hová tűnt el a kihívás napja?” S aztán barátja szépen lepuffantja. Lövészeti szakosztály.
Lövészeink sokan vannak persze, pótolható a veszteség: Posa márki is kap egy golyót a börtönben (VerdiDon Carlos), a már említett Tosca-kivégzőosztag, sőt egy hungarikum a jelenlegi Rigoletto-rendezésből: Monterone mint kezdő lövész.

Pikk dáma Hermannja viszont kiváló lövő. Mindig célba talál. Még akkor is, ha nem lő. Szegény bábuskát átküldi a másvilágra csupán azzal, hogy a fegyvert ráfogja az idős asszonyra. A saját fejét meg eltalálja, amikor kell. Bizet Carmenjében legalább három sportágban indulnak versenyzők: lövészet, párbajtőr, bikaviadal…
Párbajtőrben indul Margit bátyja, Valentin is, de sajnos a mérkőzés meg van bundázva. Faust pengéjét Mefiszto vezérli… Szegény Valentinnek esélye sincs… (GounodFaust)

A vadászokról sem feledkezhetünk meg: van rendes (Erik a Bolygó hollandiból) és van bűvös (WeberA bűvös vadász). Előbbi kedvese túlvilági idoljával küzd meg esélytelenül, utóbbi pedig alvilági erők segítségével megöntött, varázserejű ólomgolyókkal üzletel. S ha már a Hollandit említettük: vadvízi evezésben igencsak erős a mezőny: a bolygó hollandi (német változatában repüléssel is foglalkozik) nehezített terepen küzd, mert csak hétévente szállhat partra, s csak akkor nyer megváltást, ha elnyeri egy leány őszinte szerelmét. Verdi Otellójának megvan az őszinte szerelme; hajóját ugyan révbe vezérli a háborgó tengeren, de józan ítélőképességét és önuralmát Jago ármányai közepette elveszíti, s ez hűséges felesége életébe kerül. A felismerés későn jön…

Britten Peter Grimes-ja pedig addig fogyasztja az inaslegényeket, amíg meggyűlik a baja a helyi közvéleménnyel. Csónakba teszik, s irány a tenger. Mélye.

Az úszó szakosztály sajnos nagyon gyenge eredményeket produkált. A férfiak versenyében Verdi hőse, a veterán Falstaff indult, kosárban a Temzén… Kudarcát forralt borral orvosolta. Berg Wozzeckje egy kés után kutakodott a tóban, de sajnos belefulladt. Az éppen arra járó doktor meg a kapitány hallották is a halálhörgést…

A női mezőny, ha lehet, még szerencsétlenebb, de ráfoghatjuk a zord időjárási körülményekre: Melinda (ErkelBánk bán) pont a vihar közepén vágott neki a távnak, ráadásul gyermekével a hóna alatt, a Pikk dáma Lizája pedig a Néva jeges habjaiba csobbanva próbálkozott az átúszással… Emlékük szívünkben örökké él.
Szinkronúszásban a rajnai sellők jeleskednek (WagnerA Rajna kincse).

Tell Vilmos íjásziskolájában (alma Vater) veszélyes mutatványra készülnek. Tell a fia fejére helyezett gyümölcsöt készül eltalálni, és sikerül is neki, biztos kezű versenyző, profi játékos. De felhívjuk a figyelmet, hogy az ilyesfajta mutatványok előtt rossz inni… 

További népszerű sportágak: a lovassportok kedvelőinek mindenképp ajánlható a walkürök lovaglása; gerelyhajítás (szent gerellyel!) és íjászat a Parsifalban (mindkettő Wagner), fogathajtás Puccini Manon Lescautjában látható.
Hegymászóink nehéz feladatra vállalkoztak: Az álarcosbál Améliája éjjel vág neki a hegyi túrának, rendkívül ijesztő környéken, a Carmen hősei pedig a zord hegyvidéki tájon csempészáruval próbálkoznak.

Labdajátékban sajnos nem bővelkedik az operavilág, csak egyedi esetek vannak, magyar rendezésekben. Például A nürnbergi mesterdalnokok üveggolyószékenülő-versenye vagy Az álarcosbál jósgömbjével való rövid kézilabda-mérkőzés.

A technikai sportok kedvelőinek a léggömbön érkező Dulcamara doktort ajánlom a Szerelmi bájitalból. Gátfutást pedig a Borisz Godunovban (Muszorgszkij) élvezhetünk, amikor Grigorij kiugrik üldözői elől a kocsmaablakon.

Reméljük, kedvet kaptak kedves olvasóink valamelyik remekmű meghallgatásához. S ha a sportban kicsit kifáradtak, végezzenek levezetésként légzőgyakorlatokat. Például A trubadúr Leonórájával: „Gemente aura, che intorno spiri, / Deh, pietosa gli arreca i miei sospiri” („Te halkan lengő lágy esti szellő, / Te vidd el hozzá szívem fájó sóhaját.”)