Budapesti Tavaszi Fesztivál 2016

Kínai opera és Ramón Vargas fellépése is várja a közönséget

Ramón Vargas (fotó: Budpesti Tavaszi Fesztivál)
Ramón Vargas (fotó: Budpesti Tavaszi Fesztivál)

Április 8. és 24. között rendezik meg az idei Budapesti Tavaszi Fesztivált, amelynek számos programja érdekelheti az operarajongókat is.

Április 10-én Mozart Idomeneo című operáját adja elő az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, Vashegyi György vezényletével. A címszerepben Ramón Vargas lép fel, a további szereplők Margarita Gricskova, Serena Farnocchia és Baráth Emőke lesznek.

Rahmanyinov Aleko című operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén április 12-én. A Kocsis Zoltán vezényelte esten az énekes közreműködők Dimitrij Uljanov, Alekszander Mihajlov és Karine Babajanyan lesznek. Az első részben Beethoven III. zongoraversenye szólal meg.

Csajkovszkij Pikk dámája szerepel a Magyar Állami Operaház műsorán. A Vagyim Milkov rendezésében játszott előadást Vaszilij Szinajszkij vezényli, a főbb szerepeket Vlagyimir Galuzin, Haja Zsolt, Rálik Szilvia és Wiedemann Bernadett énekli.

Barokk külnlegesség lesz látható a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében. Cesti Orontea című darabját Almási-Tóth András rendezi, a karmester Máté Balázs. A címszerepben Baráth Emőke hallgatható meg, a további közreműködők Rab Gyula, Hajnóczy Júlia, Erdős Attila és Philipp György lesznek.

Baráth Emőke (fotó: Raffay Zsófia)
Baráth Emőke (fotó: Raffay Zsófia)

Puccini Turandotját a Kínai Nemzeti Operaház hozza el a fesztiválra, Wang Huquan rendezésében és Zhu Man vezényletével. A főbb szerepeket Wang Wei, Li Shuang és Yao Hong énekli.

A koncerteken is számos neves énekest hallgathat meg a budapesti közönség. Kortárs népzene címmel Rost Andrea ad koncertet a Zeneakadémián, a Vigadóban Liszt-estet tartanak énekesek és színművészek közreműködésével, a Staatskapelle Weimar Liszt Krisztus című oratóriumát adja elő Martin Haselböck vezényletével, Celeng Mária, Vörös Szilvia, Horváth István, Kovács István és Sebestyén Miklós közreműködésével, a Müpában koncertet ad a King’s Singers, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Szokolay Sándor születésének 85. évfordulóját ünnepli, a zárónapon pedig Fazil Say The Bells című műve szólal meg Orff Carmina Buranája mellett, vezényel Heinz Ferlesch, az énekes közreműködől Laura Aikin, Iris Vermillion, Antonio Giovannini és Adrian Eröd lesznek.

A zenés színház kedvelőit is várják különlegességek, a Yabin Stúdió a kínai opera elemeire épülő táncelőadást mutat be The Moon Opera címmel, a Budapesti Operettszínházban Kálmán Imre A chicagói hercegnő című darabja kerül színre Béres Attila rendezésében és Makláry László vezényletével, a Pécsi Balett pedig Dubrovay László Faust, az elkárhozott című művét adja elő.

Részletes információ a fesztivál honlapján érhető el.