Boleyn Anna a Pécsi Nemzeti Színházban

Február 26-án és 27-én mutatja be a Pécsi Nemzeti Színház Gaetano Donizetti Boleyn Anna című operáját. 

Boleyn_nFelice Romani, a kor vezető librettistája több irodalmi mű alapján írta meg a dalmű szövegkönyvét, amelynek középpontjában a tragikus sorsú királyné élete és kivégzése áll. Felhasználta Marie-Joseph Chénier VIII. Henrik című drámájának anyagát, de Alessandro Pepoli 1788-ban írt Boleyn Anna című darabjának szövegét is.

Donizetti operája a belcanto legszebb alkotásai közé tartozik, amelyet nemcsak a virtuóz énekszólamok, hanem a tragikus konfliktusok és a mély emberi drámák emelnek a remekművek közé. Az operát 1830. december 26-án a milánói Teatro Carcanóban mutatták be nagy sikerrel, címszerepét Európa operaszínpadainak ünnepelt csillaga, Giuditta Pasta énekelte. A belcanto hanyatlásával azonban a Boleyn Anna hosszú időre a feledés homályába merült. 1957-ben a Milánói Scalában Maria Callas vitte újra sikerre az operát, s a következő évtizedekben a mű reneszánszát élte, számos lemezfelvétel is készült belőle.

Magyarországon 1833. augusztus 29-én került sor az opera ősbemutatójára a Pesti Német Színházban (német nyelven), később a mű nálunk is eltűnt a repertoárról. 1979-ben a Szegedi Nemzeti Színház tűzte műsorára Bajtay Horváth Ágota (Anna) és Gregor József (VIII. Henrik) főszereplésével. Az Operaház 1987-ben mutatta be a Boleyn Annát, a címszerepet Szűcs MártaCsavlek Etelka és Pitti Katalin, Jane Seymourt Komlósi Ildikó és Pánczél Éva, VIII. Henriket Kováts Kolos és Begányi Ferenc, Percyt Gulyás Dénes és Csák József énekelte.

A február 26-i és 27-i pécsi premier főszereplői:

Boleyn Anna – Váradi Marianna / Vermes Tímea

VIII. Henrik – Szécsi Máté / Cser Krisztián

Jane Seymour – Tóth Judit / Várhelyi Éva

Lord Richard Percy – László Boldizsár / Csajághy Szabolcs

 

Díszlet-jelmeztervező: Gyarmathy Ágnes

Rendező: Somogyi Szilárd

Vezényel: Kesselyák Gergely / Cser Miklós

 

További előadások: március 11., 12., 28., 31.

További információk a színház honlapján találhatók.