Bokrétaünnep az Eiffel Műhelyházban

Az építők elérték a Kőbányai úti épület legmagasabb pontját

Bokrétaünnepet tartottak a Magyar Állami Operaház Kőbányai úti Eiffel Műhelyházában pénteken Budapesten. Az épület 2019-ben belakhatóvá, játszhatóvá válik, áprilistól kezdve fokozatosan bővülő bel- és külcsínnel – mondta el Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a sajtóbejárással egybekötött jelképes bokrétaünnepségen.

László Boldizsár az Eiffel Műhelyház bokrétaünnepségén (fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Gönczöl Péter, a kivitelező Strabag Kft. ügyvezetője emlékeztetett, hogy a bokrétaünnepséget a hagyományok szerint akkor tartják, amikor az építőipari munkások elérik az épület legmagasabb pontját. Kitért arra is, hogy az Eiffel Műhelyházban sok kézimunkát igénylő feladat van, így többek között az újjáépített, újrafalazott homlokzati falak, de új technológiákkal is sikerült felöltöztetni az épületet, mint például a monumentális pakettfallal. Az ügyvezető kiemelte, hogy a munka dandárja már készen van.

Marosi Miklós építész, az Eiffel Műhelyház beruházás tervezője azt hangsúlyozta, hogy nem akarnak az Ybl Miklós által tervezett palotával versenyezni, hiszen a műhelyház ipari műemlék. Ezért itt nem márványokkal és aranyozott falfelületekkel kívánják a pompát adni, hanem az ipari miliőhöz illő anyaghasználattal.

Bokrétaünnepség az Eiffel Műhelyházban (fotó: Máthé Zoltán / MTI)

A Magyar Állami Operaház főigazgatója arról is szólt, hogy a szombaton kezdődő évadot Giacomo Puccini és barátai alkotásainak szentelik. A Puccini Itáliája elnevezésű tematikus évadban a szerző összes művét bemutatják, szombaton A Nyugat lányát tekinthetik meg az érdeklődők Vaszilij Barhatov rendezésben. Az itthon ritkán játszott alkotást az Opera 47 év után mutatja be újra.

MTI
Fotók: Máthé Zoltán / MTI