„Biztatást ad a folytatáshoz”

Sass Sylvia nyilatkozott a Kossuth-díj átvétele után

Sass Sylvia Tosca szerepében a Magyar Állami Operaházban
Sass Sylvia Tosca szerepében a Magyar Állami Operaházban

„Úgy érzem, negyvenöt év munkájának elismerése ez a díj, végtelenül jól esik” – hangsúlyozta az MTI-nek Sass Sylvia, aki felidézte: mély szálak fűzik az Operaházhoz, szép emlékeket jelentenek számára a Traviata, A lombardok és a Norma című operák itteni produkciói, amelyek Lamberto Gardelli karmesternek köszönhetően zenei ünneppé váltak. „Nagy élmény volt együtt énekelni Ferencsik Jánossal is, akivel a Figaro házassága című operában a Grófné szerepét alakítottam” – tette hozzá.

A New York-i Metropolitan Opera színpadán 1977-ben debütált Tosca szerepében, José Carreras partnereként. A milánói Scalában a Manon Lescaut címszerepében lépett színpadra Plácido Domingo partnereként, Georges Prêtre vezényletével 1978-ban.

Mint mondta, huszonnégy évet töltött az operaszínpadokon, számos alkalommal énekelte Bartók A kékszakállú herceg vára című operájában Juditot, többek között a New York-i Carnegie Hallban, Manchesterben Kent Nagano karmesterrel, Tokióban, valamint a Solti György emlékére rendezett budapesti koncerten. A legkedvesebb hősnő, akit életre keltett, Lady Macbeth volt: először 1977-ben énekelte Torinóban Renato Bruson és Carlo Bergonzi partnereként. A szerepálma Salome volt, amely a budapesti Operaházban valósult meg 1989-ben Kovács János vezényletével. A legtöbbet Puccini Toscáját énekelte, nagyon kedvesek számára a római Terme di Caracalla-előadások, de sosem felejti el az első budapesti Toscát se James King oldalán.

Pályáját húszévesen kezdte 1971-ben, együtt dolgozhatott mások mellett Nicola Rescigno, Gianandrea Gavazzeni és Georges Pretre karmesterekkel, valamint Jorge Lavelli, Jean-Pierre Ponnelle, Pier Luigi Samaritani és Hugo de Ana rendezőkkel. Kiemelte továbbá Mikó Andrást, aki a Zeneakadémián is tanította, és az Operában számos előadást rendezett.

Számos lemezfelvételt készített a Hungaroton gondozásában, többek között a Hunyadi László, a Medea, a Macbeth, az Attila, az Ernani, a Belfagor és A lombardok című operákból. A Decca lemeztársasággal felvette a Don Giovanni és A kékszakállú herceg vára című operát Solti György vezényletével, a Phillips lemeztársasággal pedig Verdi Stiffelio című művét Lamberto Gardelli dirigálásával.

Már negyven éve a festészet is elkíséri pályáján, képeit eddig ötvenhat kiállításon mutatta be. Fontos része életének az írás: 2006-ban jelent meg első kötete A belső hang címmel, 2009-ben a rajzait is tartalmazó Az álmok éneke került a boltokba, 2011-ben következett Az angyalok bűvöletében, s reményei szerint idén napvilágot lát a negyedik könyv Akarsz velem repülni? címmel.

Sass Sylvia kiemelte: nagyon örülne annak a lehetőségnek, ha Budapesten is tarthatna továbbképzést. „Sok fiatal művész pályáját kísérem figyelemmel, nagy büszkeségemre néhányan már komoly főszerepeket énekelnek.” Március végén a Római Operaház meghívására az ottani operastúdióban tart mesterkurzust, egyik növendéke pedig áprilisban debütál a római színházban Donizetti Stuart Mária című operájában. „Az egyik legmeghatóbb pillanat, amikor velük együtt örülhetek, megélve a közös munka eredményét” – fogalmazott.

MTI