Bemutatták Lukács Gyöngyi második szólólemezét

A decemberi megjelenéshez képest kissé megkésve, múlt hét pénteken mutatták be Lukács Gyöngyi verista árialemezét, amely sorban a második Hungarotonnál megjelent CD-je.

A második szólólemez
A második szólólemez

A kiadó mellett az album megjelenését támogatta a Parsifal Társaság is, melynek vezetője, Nánási Gabriella egy emlékét idézte fel: először 1988-ban hallotta Lukács GyöngyiA trubadúr Leonórájának szerepében, és az akkor még főiskolás énekesnek komoly nemzetközi sikereket jósolt. Pályáját azóta is figyelemmel kíséri és segíti – például egy lemez létrehozásával.

Lukács Gyöngyi a lemezről szólva elmondta: örül a verista válogatásnak, mert úgy érzi, ezeket a szerzőket itthon mellőzik, miközben a világ operaszínpadain jelen vannak. Talán az Andrea Chénier bemutatásával megtörik a jég, és más verista szerzőket is megismerhet a magyar közönség.

Nánási Gabriella és Lukács Gyöngyi (Fotó: Éder Vera)
Nánási Gabriella és Lukács Gyöngyi (Fotó: Éder Vera)

Az énekesnő a karmesterválasztással kapcsolatban elmesélte, hogy a 2005. január 6-i közös Tosca-előadásuk után kérte fel Kesselyák Gergelyt a lemezen való közreműködésre.

Kesselyák Gergelynek első lemezfelvétele ez a CD, amelyről úgy nyilatkozott, hogy nagy élmény volt együtt dolgozni Lukács Gyöngyivel, és külön kiemelte a zenei rendező, Matz László érdemeit.

A sajtótájékoztatón szóba került a lemez nyitószáma, a Turandot is, melyet a decemberi, Erkel színházi beállás után most másodszor, Palermóban énekelt Lukács Gyöngyi.

Lukács Gyöngyi és Kesselyák Gergely (Fotó: Éder Vera)
Lukács Gyöngyi és Kesselyák Gergely (Fotó: Éder Vera)

A tapasztalatok között első helyen említette a találkozást Nelo Santi karmesterrel, akit a régi nagy karmester-generáció egyik utolsó képviselőjének nevezett, olyan dirigensnek, aki odafigyel az énekesekre, sőt maga is tud énekelni. Turandot szerepével legközelebb Londonban találkozik; idén nyáron, a Covent Gardenben.

A következő évadra tervezett Giordano-premierről még nem árultak el részleteket, mindössze annyit, hogy az Andrea Chénier bemutatója az opera műfajának 400 éves születésnapján, vagyis 2007. február 17-én lesz.