Bel canto mesterkurzust és énekversenyt indít a Coopera 

A Musicum Laude névre keresztelt kurzus ingyenes, és fiatal, pályakezdő énekeseknek szól

A Coopera, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Központ Kft., a Művészeti Alap Értetek Egyesület és a Partiumi Keresztény Egyetem idén indítja útjára a Musicum Laude zeneművészeti tehetséggondozó programot, amely Molnár Levente Liszt-díjas bariton, a projekt művészeti vezetőjének ötletéből született.

A program ingyenes bel canto mesterkurzussal kezdődik augusztus 25. és szeptember 1. között a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. A kurzus résztvevői egyéni és csoportos órákon vesznek részt, emellett lehetőségük lesz korrepetitorral gyakorlásra, librettóértelmezésre. A klasszikus énekképzést operatörténet-órák egészítik ki. Jelentkezni a program weboldalán lehet 2021. május 31-ig – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejövő mesterkurzus oktatói között lesz a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andrea, a Széchenyi- és Erkel-díjas Batta András, Berkes János, a Liszt-díjas Molnár Levente és Ionel Pantea professzor.

Kollonits Klára, Molnár Levente és Rost Andrea (fotó: Coopera)

A kurzus folytatásaként szeptember 4-én rendezik az énekversennyel egybekötött gálakoncertet, amelyen a legtehetségesebb hangok mérettethetik meg magukat.

A résztvevők a mesterkurzusra való jelentkezéssel automatikusan az énekversenyre is benyújtják részvételi szándékukat. Azt, hogy végül kik kapnak lehetőséget közönség előtt nagyzenekari kísérettel megmutatni magukat, a kurzus mestertanárai döntik el,

A versenyzőket a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara kíséri a drezdai Semperoper karmestere, Budányi György vezényletével. Az est színpadi rendezője, műsorvezetője Novák Péter lesz. Az énekverseny díjai között a Coopera jövőbeni előadásaiban való szerep-, fellépési és további, a fiatal operaénekesek pályáját segítő lehetőségek találhatók.

Coopera / MTI