Bechtolf beveszi Bécset

Öt bemutató a Staatsoper következő évadjában – BÓKA GÁBOR

Becs2-StaatsoperSajtótájékoztató keretében ismertették a múlt héten a Bécsi Állami Operaház jövő évi újdonságait. A Dominique Meyer igazgató és Franz Welser-Möst főzeneigazgató nevével fémjelzett vezetés harmadik szezonjában öt új produkció kerül színre, közülük egy, Hans Werner Henze Pollicino című gyermekoperája először lesz látható a Staatsoper színpadán. A másik négy premier a színház repertoárjának gerincét alkotó műveket tálalja új felfogásban. Gluck Alkésztisz című operájának francia változatát Christoph Loy rendezi Véronique Gens és Joseph Kaiser főszereplésével, a kíséretet az Ivor Bolton vezette Freiburgi Barokk Zenekar látja el (bemutató: 2012. november 12).

Két előadást is rendez jövőre a német Sven-Eric Bechtolf: a Salzburgi Ünnepi Játékokkal koprodukcióban bemutatandó Ariadén Naxosz szigeténRichard Strauss operája először december 19-én lesz látható parádés szereposztásban (Krassimira Stoyanova – primadonna/Ariadné; Stephen Gould – tenorista/Bacchus; Christine Schäfer – komponista), Franz Welser-Möst vezényletével. Január 26-án Rossini Hamupipőkéje kerül színre új felfogásban: a dirigens ezúttal Jesús López-Cobos, a címszerepet éneklő Tara Erraught mellett olyan nevekkel találkozunk a szereposztásban, mint Ildebrando D`Arcangelo vagy Alessandro Corbelli.
Az évad utolsó premierje – a Wagner-év tiszteletére – a Trisztán és Izolda lesz június 13-án. A szerelmeseket Nina Stemme és Peter Seiffert keltik életre, az előadást a főzeneigazgató vezényli, a rendező pedig az angol nyelvterületen jól ismert David McVicar lesz.

A hatalmas repertoárral gazdálkodó Staatsoper korábbi előadásai közül is számosat új betanulásban visz a közönség elé. Így az évad elején ismét látható lesz Herbert Wernicke Szicíliai vecsernye-rendezése – a főbb szerepeket Burkhard FritzFerruccio Furlanetto és a közelmúltban a Met Ernani-előadásában „berobbant” Angela Meade alakítják. Decemberben lesz látható ismét A nürnbergi mesterdalnokok Simone Young vezényletével, Hans Sachs szerepét James Rutherford, Walthert Johan Botha énekli. Az új Denevér-betanulás érdekessége a karmester, a Budapesten jelenleg Arabellát vezénylő Stefan Soltész mellett az, hogy Alfréd, a tenorista voltaképpen nem nagy szerepét Ramón Vargas fogja alakítani. A bemutató időpontja természetesen szilveszter estéje. Márciusban ismét látható lesz az Aida, ezt az Amnerisként fellépő Olga Borogyina neve teszi vonzóvá. Szintén márciusban lesz újra látható a Wozzeck, melyet még Adolf Dresen állított színpadra; most Simon Keenlyside alakítja a címszerepet, az előadás zenei minőségéért a főzeneigazgató felel. Több éves szünet után tér vissza a repertoárra Az ezred lánya, melynek címszerepében most Aleksandra Kurzak csillogtathatja meg tudását, mellette Tonio rettegve vágyott szólamát John Tessier énekli. Crakentorp hercegnő prózai szerepében Kiri Te Kanawa előtt tiszteleghet a bécsi publikum.

A folyamatosan repertoáron lévő produkciók közül nagy érdeklődésre tarthatnak majd számot a hagyományos húsvét környéki Parsifal-előadások, ezúttal Evelyn Herlitzius és Jonas Kaufmann főszereplésével. Richard Strauss Capriccióját új karmester, Christoph Eschenbach fogja vezényelni, a címszereplő természetesen – ahogy a felújítás óta mindig – Renée Fleming.
Mint a főzeneigazgató utalt rá, vezetői koncepciója szerint fontos a repertoár szláv szeletének erősítése. A következő szezonban ugyan nem folytatódik a korábban megkezdett Janáček-ciklus (a szerző egyik darabja sem lesz műsoron), de cserébe kiemelkedő szereposztásokkal kerül színre Csajkovszkij két darabja: az Anyeginben Anna Nyetrebko és Dmitrij Hvorosztovszkij éneklik a főszerepeket, A pikk dámában pedig Grace Bumbry lép fel az idős grófnő szerepében.

A Bécsi Állami Operaház jövő évi szezonjának közreműködői között két magyar nevet találunk: Fischer Ádám karmester mellett Molnár Leventéét, aki Belcore szerepét énekli majd A szerelmi bájitalban Juan Diego Flórez Nemorinója oldalán.