Bayreuthi Ünnepi Játékok a Wagner-évben

Idén július 25. és augusztus 28. között rendezik meg a fesztivált

Július 25-én, A bolygó hollandival indul a 2013-as Bayreuthi Ünnepi Játékok. A Christian Thielemann vezényelte előadást tavaly már láthatták a szerencsések, Jan Philipp Gloger rendezésében a címszerepet Samuel Youn énekli, Senta a Budapesti Wagner-napokról is ismert Ricarda Merbeth lesz.

A Bayreuthi Festspielhaus
A Bayreuthi Festspielhaus

Új produkció lesz viszont a teljes Ring Frank Castorf rendezésében, az előadásokat Kirill Petrenko vezényli. Wotant Wolfgang Koch énekli, Brünnhilde szerepében a hazai közönség számára szintén ismerős Catherine Foster lép fel, míg Siegfriedként Lance Ryan lesz hallható. Szerepel még az előadásokon Norbert Ernst, Johan Botha, Franz-Josef Selig és Attila Jun is.

A korábbi években már játszották a fesztiválon a mostani Tannhäuser– és Lohengrin-produkciókat is. Előbbit Sebastian Baumgarten rendezésében adják, Axel Kober vezényel, a címszerepet Torsten Kerl énekli. Mellette a korábban már Budapesten is fellépett Camilla Nylund játssza Elzát, míg Wolframot Michael Nagy. A Lohengrin rendezője Hans Neuenfels, karmestere Andris Nelsons, a főbb szerepekben pedig csupa olyan énekes hallható, akik az idei Wagner-napokon is szerepeltek: Klaus Florian Vogt alakítja a címszereplőt, Elza Annette Dasch lesz, Ortudként pedig Petra Lang hallható.

Az előadásokat július 25. és augusztus 2. között a Bartók Rádió is közvetíti.

Fotó: bayreuther-festspiele.de