Bartók-opera Vilniusban

Az ország függetlenségének évfordulójára állítják színpadra A kékszakállú herceg várát

A vilniusi Nemzeti Opera százéves darabbal tiszteleg Litvánia függetlenségének 100. évfordulója előtt: az évadot A kékszakállú herceg vára című Bartók-művel nyitotta meg, amelyet száz éve mutattak be először Budapesten – mondta el a múlt pénteki premier előtt Káel Csaba, az opera rendezője az MTI-nek.

Bartók egyfelvonásos operáját a klasszikus felállásban játsszák, A csodálatos mandarinnal együtt. Két kiváló magyar énekes áll színpadra a Kékszakállúban: Szántó Andrea énekli Juditot, Cser Krisztián pedig Kékszakállút. A díszletet a világhírű díszlettervező, Boris Kudlička készítette mindkét darabhoz. A csodálatos mandarint Krzysztof Pastor, a Lengyel Nemzeti Opera balettigazgatója koreografálja.

A rendező arról is beszélt, hogy megtiszteltetésnek tekinti a felkérést, és érezhetően nagyon nagy az érdeklődés a mű iránt, hiszen még nem játszották a Litván Operában. „Nagyszerű, hogy egy olyan helyen is elhangzik majd a Bartók-mű, ahol nem annyira ismert” – jegyezte meg.

A Litván Nemzeti Opera

Az előadás különlegessége, hogy a két önálló darab dramaturgiai szempontból is kapcsolódik egymáshoz. „A díszlet stílusában és szerkezetében is lesz átfedés, de ami összeköti a két előadást, az egy érdekes pillanat: a szerelembe belehaló mandarinnak – egy régi filmes effektus felhasználásával – a szemére, a szembogarára közelítünk. Komoly vetítési technikát alkalmazunk majd. A második felvonásban a mandarin szemének mélységéből érkezünk meg a Kékszakállú tekintetébe” – emelte ki a rendező.

Az előadást ősszel három alkalommal játsszák, de mint Káel Csaba hozzáfűzte, repertoárdarabja lesz a színháznak, amit szintén nagyon fontosnak tart. „Reméljük, hogy Litvániában is felvirágzik Bartók kultusza. Nagyon szép gesztus volt a litvánoktól, hogy a függetlenségük ünnepét összekapcsolták ennek a százéves műnek a bemutatójával” – hangsúlyozta.

A rendező felidézte, hogy több mint két évvel ez előtt Kocsis Zoltánnal közösen dolgozott a Kékszakállún, majd idén februárban Eötvös Péter Senza sangue című egyfelvonásosával összekapcsolva adták elő a Müpában.

A Bartók-művek premierje pénteken volt a vilniusi operában.