Barokk dívák a MüPában

Simone Kermes és Vivica Genaux párbaja december 1-jén

Vivica Genaux és Simone Kermes (fotó: Gregor Hohenberg)
Vivica Genaux és Simone Kermes (fotó: Gregor Hohenberg)

A késő barokk éra népszerű dívapárbajainak pezsgő hangulatú világát eleveníti fel Simone Kermes és Vivica Genaux, az itáliai operairodalom első aranykorának ünnepelt és világszerte keresett előadói. A két modern kori díva produkciója a Cappella Gabetta barokk zenei együttes kíséretében már bejárta Európát, és méltán szerzett rajongókat a műsoron szereplő, olykor külön erre az alkalomra lejegyzett áriakuriózumoknak is. A világhírű énekesnők december 1-jén a Müpa közönsége előtt is bemutatják, sőt, hogy pontosak legyünk: összemérik tudásukat. Döntsön a közönség, vajon melyikük lesz a nyertes?

Kié a díszesebb koloratúra? Kié a nagyobb hangterjedelem, ki tud több hangot elénekelni egy levegőre, ki tud magasabb, ki tud mélyebb hangot énekelni? Ki a gyorsabb? A verseny nemcsak a sportolók privilégiuma, néha-néha hangszeres művészek és énekesek is szívesen szálltak ringbe. Az első opera megszületése új fejezetett nyitott az európai zenében, olyannyira, hogy a késő barokk kor Itáliájában már nagyon népszerűek voltak a műfaj által megteremtett korabeli szupersztárok, a dívák zenés „párbajai”. A felfokozott érzelmek által megihletett komponisták pedig egyre nehezebb, elénekelhetetlennek hitt áriákat írtak számukra. Ezt a nemes hagyományt eleveníti fel ez a hang-verseny, felidézve két 18. századi szupersztár, Faustina Bordoni és Francesca Cuzzoni versengését.

Az estén a stílus ma élő két legnagyobbja áll színpadra: Simone Kermes Németországban tökéletesítette tudását, Vivica Genaux tőlünk kicsit messzebbről, Alaszkából indult világhódító útjára, amely már önmagában is különös teljesítmény. A nadrágszerepekben is egyre gyakrabban fellépő, jelenleg Velencében élő Genaux nem csupán Grammy-jelöléssel büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy olyan együttesek gyakori vendége, mint a Complesso Barocco, olyan házak hívják rendszeresen énekelni, mint a Metropolitan Opera, és olyan művészekkel látható a színpadon, mint René Jacobs. Német kihívója hasonlóképp elismert tehetség: Simone Kermes fellépett már egyebek mellett a párizsi Théâtre des Champs-Élysées-ben, a stuttgarti Staatsoperben és a bonni operaházban, és 2011-ben megnyerte az Echo Klassik díját az „év énekese” kategóriában. Virtuóz temperamentumához leginkább a barokk és korai klasszikus áriák illenek.

A két énekesnő számára nincs lehetetlen, már-már valóban sportteljesítmény, amit hangjukkal tesznek a színpadon. Ha mindez még nem lenne elég: a zenei kíséretet a neves csellista, a Müpában nemrég nagy sikert aratott Sol Gabetta és bátyja által alapított, a kor zenéjére specializálódott, historikus hangszereken játszó együttese biztosítja. A produkció együttműködésük újabb gyümölcse, hiszen a Faustina Bordoni emlékének szentelt, nagy sikert aratott lemezét is Vivica Genaux közreműködésével vette fel a Cappella Gabetta.