Bánk bán-premier Szegeden

Az eredeti változatot tűzi műsorára a város operatársulata Galgóczy Judit rendezésében

Az előadás plakátja
Az előadás plakátja

Október 7-én tartja idei első operapremierjét a Szegedi Nemzeti Színház operatársulata: Erkel Ferenc Bánk bán című operáját tűzik műsorra Galgóczy Judit rendezésében. A produkció – hasonlóan a debreceni Csokonai Színház 2008-as produkciójához – a mű eredeti szövegkönyvén és partitúráján alapul: „A magyar zenetudomány kutatásainak jóvoltából ma már hozzáférhetünk Erkel csorbítatlan partitúrájához, s csak ámuldozni tudunk az eredeti mű páratlan gazdagságán. A szerző jól ismeri és alkalmazza a korabeli francia és olasz operakomponálás mesterfogásait, s teremti meg – szinte a semmiből – az ezekhez méltó magyar operai nyelvet. Előadásunk élni kíván az egész mű ismeretének új lehetőségeivel, s reméljük, gazdagítani tudjuk a darabhoz fűződő, s mindnyájunk számára oly fontos élményeket” – olvashatjuk az előadás ajánlójában.

A produkciót kettős szereposztásban tűzi műsorára a Szegedi Nemzeti Színház Pál Tamás és Kardos Gábor vezényletével. A címszerepet László Boldizsár és Turpinszky Gippert Béla alakítja. Melinda Ferenczy Orsolya és Baracskai Judit lesz, Gertrúdot Kálnay Zsófia és Laczák Boglárka, Ottót Balczó Péter és Hanczár György énekli. Petúr szerepében Réti Attila, Biberachként Cseh Antal lesz látható; Tiborcot Kelemen Zoltán énekli, a királyt pedig Altorjay Tamás.

Az október 6-i, premier előtti előadást megelőzően „Simándy József és Szeged” címen nyílik kiállítás a színház földszinti kerengőjében, a tenorista születésének centenáriumán. A művész két évadon át volt a szegedi társulat tagja pályafutásának elején, később pedig vendégként mint a Szabadtéri Játékokon, mind a Nemzeti Színházban többször alakította Bánk bán szerepét.

A produkcióról és a kiállításról bővebb információ a Szegedi Nemzeti Színház honlapján található.

Szegedi Nemzeti Színház