Az Operaház 2010–2011-es évadjáról

Sajtótájékoztató keretében ismertették az Operaház 2010–2011-es évadjának műsortervét kedden délelőtt. 

Kalendarium-press2010-11Az Operaház tíz új bemutatóval készül, ezek közül kettő balett, nyolc opera, melyek közül egy bemutató a művészetek Palotájával közös, egy a Thália Színházzal és a Tavaszi Fesztivállal, egy pedig az Új Színházzal együttműködésben, az Őszi Fesztivál keretében kerül bemutatásra. A premierek mellett 28 opera- és 10 balettprodukció várja a közönséget a következő évadban. Lesz harmadszor is Májusünnep, tartanak Balettgálát, Mahler-koncertet és Erkel-gálát is. Folytatódnak a gyermek- és ifjúsági programok, valamint az előadások előtti darabismertetések.

Rögtön szeptemberben kerül sor az első premierre: Boito Mefistofeléjét láthatja a közönség Kovalik Balázs rendezésében, aki a szegedi munkáját adaptálja az Operaház színpadára. A szeptemberi sorozat után februárban mutatkozik be még egy szereposztás.

Októberben az Új Színházzal közösen mutatják be Márta István új operáját Csodálatos mobilvilág címmel, az Őszi Fesztiválon, két alkalommal. A mobiltelefonok ihlette darabot Szikora János rendezi, és operaházi művészek mellett az Új Színház színművészei is közreműködnek majd a produkcióban.

November 7-én, Erkel születésének 200. évfordulóján régi-új Bánk bán kerül színre: az eredeti verzióhoz való visszatérést tűzték ki célul az alkotók, ám a librettót Térey János segítségével alakítják a mai nyelvhez. Az előadást a neves olasz rendező, Césare Lievi rendezi. A Bánk bán másodpremierjére márciusban kerül sor.

Szintén novemberben várható az első balett-premier: Hérold-AshtonA rosszul őrzött lány című darabját eredeti díszlettel és jelmezekkel viszik színre.

Decemberben két estén lesz látható Mozart egyik korai műve, az Ascanio Albában. Az eredetileg koncertszerűnek tervezett előadást végül Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra szcenírozza. Fischer Ádám elmondta: tervei szerint a Mozart-évfordulóig az itthon kevésbé ismert Mozart-művekből összeállna egy egyhetes Mozart-fesztivál, amely Mozart halálának évfordulóján előadott Requiemmel egészülne ki.

Januárban a tervezett Luigi Nono-darab helyett Wagner Bolygó hollandiját mutatják be egy szereposztásban. Az eredetileg 2012-re tervezett Hollandi bemutatása mellett az Intolleranza rendezőjének, Christoph Schlingensiefnek sajnálatos betegsége és visszalépése miatt döntöttek, így a Wagner-operát egy évvel korábban láthatja a közönség Kovalik Balázs rendezésében.

A Tavaszi Fesztivál felkérésére írja Fekete Gyula új operáját, melyet a Liszt-év alkalmából mutatnak majd be márciusban, a Thália Színházban. A Liszt életének egy szakaszát feldolgozó, Excelsior! címet viselő opera librettóján Papp András író dolgozik, az előadást Gothár Péter rendezi.

A soron következő Verdi-felújítás a Macbeth lesz, melynek előző, az Andrássy úton futó rendezésének kölcsönzési ideje lejárt, így azt vissza kellett adni a produkciót létrehozó olasz színháznak. A repertoárról így pár éve már hiányzó darabot most új rendezésben viszik színre: a Szinetár Miklós rendezte előadást márciusban és júniusban szólaltatja meg egy-egy szereposztás.

Az évad másik balett bemutatója világpremier lesz: A vágy villamosa címmel Dés László zenéjére és Venekei Marianna koreográfiájára táncolnak majd a társulat tagjai.
Több bemutatót ugyan nem tart a Nemzeti Balett, azonban a Zorbát a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában is előadják majd az évad során.

Az idei Trisztán-premierhez hasonlóan, ismét az évad végén, jövő júniusban kerül sor a Budapesti Wagner Napok következő bemutatójára. Ezúttal a Lohengrint láthatja a Művészetek Palotájának közönsége az Operaház és a Müpa közös produkciójában. A Lohengrint Marton László rendezi majd.

A következő évadban már harmadszor rendezik meg a Májusünnepet, melynek műsorán két Verdi- és egy Puccini-opera szerepel. Mellettük Renée Fleming ad koncertet, aki a Mahler-évforduló kapcsán a koncert első felében a Rückertdalokat adja elő, a második részben operarészleteket énekel. Két Otello-előadáson lép fel Rost Andrea, Vlagyimir Galuzine és Lado Ataneli, a két Rigolettóban Patrizia Ciofi, José Bros és George Gagnidze, a két Manon Lescaut-ban pedig Fiorenza Cedolins, Neil Schicoff és Massányi Viktor alakítják a főszerepeket.

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházzal való együttműködés keretében a februári Pillangókisasszony-vendégjáték után most a Magyar Állami Operaház vendégeskedik Pozsonyban 2011 januárjában Händel: Xerxész című operájával Kovalik Balázs rendezésében és az Operaház művészeinek közreműködésével.
Új együttműködést hoz a nemrég aláírt szerződés a finnországi Savonlinnai Fesztivállal, ahol 2011 júliusában vendégszerepel majd az Operaház. Az ötnapos turnén megszólal A kékszakállú herceg vára és a Psalmus Hungaricus, valamint négy alkalommal a Don Carlos.

Az Opera Europa Nemzetközi Konferenciáját tavaly ősszel Budapesten rendezték meg, amely esemény kedvező hatással lehet a magyar operaélet bekapcsolására az európai vérkeringésbe. Ennek a folyamatnak következő állomása lehet az ifjúságneveléssel foglalkozó RESEO-val való együttműködés. Tárgyalások folynak arról, hogy a RESEO is Budapesten tartaná meg 2011 őszén esedékes konferenciáját.

A közönségnevelés, a gyermek- és ifjúsági programok az előző évekhez hasonlóan fontos szerepet kapnak a következő évadban is. A meglévő gyerekelőadások (Pomádé király, A kis kéményseprő) és a hangszerismertető programok (Csengő-bongó, Hangszervarázs) mellé újakkal is készül az Operaház. Az általános iskolai korosztályt játékos operaházi barangolás várja Makaróni karmesterrel szeptembertől júniusig, havonta egyszer, összesen tíz alkalommal.

A középiskolások számára beavató beszélgetéseket szerveznek az „Opera, ahogy ti látjátok” címmel. A beszélgetések mindig előadás előtt zajlanak, az iskolákkal egyeztetett időpontokban, meghívott vendégek közreműködésével.

Szintén középiskolák számára készül egy oktatási segédanyag, melyet a pedagógusokkal egyeztetve kívánnak összeállítani, valamint szponzorok segítségével előadásonként harminc jegyet ajánlanának fel diákoknak a legjobb földszinti helyekre.

A felnőtt nézőket célozza az idén útjára indult és jövőre folytatódó operaismertetők sorozata, melyek továbbra is az előadások előtt egy órával kezdődnek, és az előadásra szóló jeggyel látogathatók.

A bérletesek 38 különböző bérletből választhatnak, ezek között egy új, vasárnap délutáni nyugdíjas bérletet vezetnek be, amely az ősszel elhunyt Melis György nevét viseli. A bérletújításra május 19. és 21., valamint 25. és 27. között lesz lehetőség, új bérleteket pedig május 31. és június 30. között válthatnak az érdeklődők személyesen vagy az interneten.

A következő évad kezdete előtt azonban a jelenleg zajlót zárja le egy gálaműsor 2010. június 28-án. A gála vendége lesz Thomas Hampson, partnerei pedig hazai kiválóságok: Lukács Gyöngyi, Komlósi Ildikó és Polgár László. A 125. éves őszi koncertekhez hasonlóan, ezt is lehet majd kivetítőn nézni a Hajós utcában.

A jövő évad részletesebben itt tekinthető meg.