Átadták a Kiváló- és Érdemes Művész-díjakat

Március 15-e, a nemzeti ünnep alkalmából Kiváló- és Érdemes Művész Díjakat, valamint a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja Díjat adott át Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a Művészeti Díj Bizottság elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombaton, Budapesten.

A Magyar Köztársaság Kormánya március 15-e, a nemzeti ünnep alkalmából a

Magyar Köztársaság Kiváló Művésze kitüntetést adományozza

FOKANOV ANATOLIJ operaénekesnek, Érdemes Művésznek
Tanulmányait a Novoszibirszki Állami Zeneművészeti Főiskolán végezte, diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola honosította. 1992 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. A XIX. századi olasz operák bariton szerepeinek avatott tolmácsolója.

ZSURÁFSZKY ZOLTÁN Harangozó Gyula-díjas koreográfusnak, Érdemes Művésznek
A magyar táncművészet emblematikus alakja, az autentikus néptánc egyik legjobb hazai ismerője. A Magyar Állami Népi Együttes tánckarvezetői posztja mellett 1984-től a Kodály Kamara Együttes művészeti vezetőjeként kiterjedt táncpedagógiai munkát végez. Számos táncgyűjtést szervezett, gyűjtései anyagát az MTA Táncosztályának archívuma őrzi. Hatalmas tudását, tapasztalatát az elmúlt harminc évben színpadra állított számtalan koreográfiában, táncjátékban és néptánc műsorban gyümölcsöztette.

A Magyar Köztársaság Kormánya március 15-e, a nemzeti ünnep alkalmából a

Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést adományozza

BÁNDI JÁNOS operaénekesnek
Szép tenorhangjával, szerepformáló készségével 1981 óta nélkülözhetetlen közreműködője az Operaház előadásainak. A világ operairodalmának legszebb és legnehezebb szerepeit élvezhettük már előadásában. Egyik kiemelkedő szerepe Verdi Otellója, amellyel Budapesten kívül sok európai városban is nagy sikert aratott.

ERDEI PÉTER Liszt Ferenc-díjas karmesternek
A hazai kóruskultúra kimagasló művelője, a Kodály-módszer egyik legrangosabb kutatója, terjesztője és tolmácsolója. Kodály Zoltánnéval együttműködve hozta létre a kecskeméti Kodály Intézetet, amelynek 34 éven át igazgatója volt. Nevéhez fűződik a nyári nemzetközi Kodály-szemináriumok megszervezése, a Kodály-fesztiválok hagyományának megteremtése, e rendezvények világhírűvé válásában kiemelkedő szerepe volt.

HALASI IMRE Jászai Mari-díjas rendezőnek
Tizenkilenc éves színházvezetői múltja mellett 35 éves színházi pályáján több mint száz színházi előadást rendezett, jelentős szakmai és közönségsikerek mellett – a zenés színházi műfajban pedig több eredeti magyar musical és rockopera megszületésében vett részt. Vezetése idején került sor a budapesti Operettszínház teljes rekonstrukciójára magas minőségi színvonalon, és jelentős megtakarítással. Ma a miskolci Nemzeti Színház művészi munkája és elismertsége erősödik általa.

KORCSMÁROS GYÖRGY Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek
Számos színpadi mű és adaptáció, televíziós sorozat szerzője. Különböző posztokon összesen 22 éven át dolgozott színházi vezetőként, rendezőként. Játszott klasszikus drámát, vígjátékot, modern bulvárdarabot. Rendezett musicalt, operát, operettet. Volt a Rock Színház főrendezője, a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatvezetője, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke.

LÁSZLÓ ATTILA Liszt Ferenc-díjas zeneszerzőnek, gitárművésznek
1975 óta a hazai jazz meghatározó alakja. Évekig stúdiózenészként dolgozott a Magyar Rádióban, a Stúdió 11-ben. 1992-ben alapította saját zenekarát, a László Attila Band-et, amely eddig négy lemezt jelentetett meg. Zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként 14 éve dolgozik Horváth Charlie-val, és a 90-es évek elején megjelent Cserháti Zsuzsa lemezek zenei anyagainak elkészítésében is meghatározó szerepet vállalt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának docense és big bandjének vezetője.

SÜMEGI ESZTER operaénekesnek
Hosszú évek tanulása és magánének tanári munkája után 1992-ben debütált Győrben, majd ugyanebben az évben Philadelphiában megnyerte a IV. Nemzetközi Pavarotti Énekversenyt. 1993 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese és a világ számos opera színpadán szívesen látott, nagy sikerű vendégművész.

THÉSZ GABRIELLA Liszt Ferenc-díjas karnagynak
Zenei tevékenységét kezdettől fogva a tanítás és a kórusvezetés együttesen jellemzi. Több külföldi egyetem zenetanárképző munkájában is részt vett. A Magyar Rádió Gyermekkórusának tanáraként és karnagyaként, majd 1995-től vezető karnagyaként rendszeresen ad koncertet hazai és külföldi fesztiválokon. Munkásságának legkiemelkedőbb része kortárs magyar és külföldi szerzők új műveinek betanítása és bemutatása itthon és külföldön egyaránt.

GRATULÁLUNK!