Átadták a Bartók-emlékdíjakat és a Magyar Művészetért Díjakat

A magyar zenei élet nagyjai és a magyar kultúra támogatói vehették át hétfőn este a Magyar Tudományos Akadémián a Bartók-emlékdíjat. 

A Bartók-emlékdíj
A Bartók-emlékdíj

Az elismerést, amelyet az év elején hozott létre a Magyar Művészetért Díj kuratóriuma és a Herendi Porcelán-manufaktúra, tizenöten kapták meg, többek között Marton Éva, Rost Andrea, Miklósa Erika, Gulyás Dénes operaénekes, Kubik Anna színművész, Káel Csaba filmrendező és Dévai Nagy Kamilla előadóművész, Fazakas Szabolcs volt ipari miniszter, akit a kultúra támogatásáért tüntettek ki.

Gubcsi Lajos, A Magyar Művészetért Díj (MM) kuratóriumának elnöke az ünnepségen bejelentette, hogy a testület hétfői ülésén döntést hozott az idei MM elismerésekről. MM Díjban részesül Benedek György szobrász, Eötvös Péter zeneszerző, Fekete György belsőépítész, Juhász Zoltán, valamint Tímár János és Tímár Viktor (népzene), Turányi Gábor építész, Zsigmond Vilmos operatőr. A határon túli művészek közül elismerésben részesül Szőcs Géza költő, Gál Sándor költő, Tari István költő-festő és Vidnynányszky Attila rendező.

Magyar Művészetért Posztumusz-díjat Tamási Áronnak, Bárdos Lajosnak, Domokos Pál Péternek, Göncz János szobrásznak, valamint Pilinszky Jánosnak ítélte a kuratórium. A Bubik István-díjat Kerekes Éva veheti át.

A díjátadó gálát december 5-én a Károlyi Palotában rendezik.

(Magyar Rádió)