Armel Operaverseny és Fesztivál 2013-ban is

A korábbi struktúrában, de számos újítással várja a versenyzőket és a közönséget az idei Armel Operaverseny és Fesztivál

A legfontosabb változtatás, hogy idén két év versenyprodukciói számára is keresnek énekeseket. A következő években ugyanis – a felkészítést megkönnyítendő – mindig az egy évvel későbbi fesztivál számára történik majd a válogatás.

A verseny áprilisban két helyszínen indul: Budapesten a Zeneakadémián április 14-én, Párizsban a Théâtre du Châtelet-ben április 22. és 24. között választják ki hangi adottságaik és énektudásuk alapján azt a hatvan versenyzőt, akik továbbjutnak a második fordulóba. A dupla mennyiségű szerep és versenyző miatt idén két napon keresztül, május 25-26-án, Szegeden zajlik a második forduló, ahol az előadások rendezői és a résztvevő operaházak képviselői kiválasztják azokat az énekeseket, akik szerepelni fognak a produkciójukban. 2013 versenyprodukciói október 6. és 19. között kerülnek színre a Szegedi Nemzeti Színházban, itt dönt a zsűri a legjobb női illetve férfi énekesről, valamint a legjobb produkcióról.

Havas Ágnes, Gyüdi Sándor és Csernus Sándor a sajtótájékoztatón
Havas Ágnes, Gyüdi Sándor és Csernus Sándor a sajtótájékoztatón

A 2013-as előadások követik a fesztivál hagyományait. Szeged ezúttal is a népszerű stílus ritkábban játszott darabjával készül, a Verdi-évre való tekintettel a Simon Boccanegrát mutatják be. Új résztvevőként az Isztambuli Állami Opera Britten A csavar fordul egyet című darabját, a Poznańi Opera Sztravinszkij Oedipus rex című alkotását hozza el a fesztiválra. Több kortárs mű is látható lesz majd: Russel Hepplewhite Laika, az űrkutya című gyermekoperáját az English Touring Opera, Zoran Juranić A nyár utolsó virága című darabját a fesztiválon tavaly is részt vevő Szerb Nemzeti Színház mutatja be.

A szervezők bíznak benne, hogy idén a korábbinál több magyar jelentkező fog elindulni a versenyen. Mint mondták, az énekeseknek nem csupán a győzelem lehet fontos, hiszen már a második fordulóban tíz operaház képviselete előtt mutathatják meg magukat, és a versenyprodukciók nyolcvan százaléka külföldi szereplési lehetőséget jelent. Az előadásokat az Arte Live Web élőben közvetíti, és a tavalyi produkciók is szinte kivétel nélkül bekerültek a csatorna tizenötös toplistájába.

További újítás, hogy a fesztivál az idei évtől kezdve szorosan együttműködik a Szegedi Tudományegyetemmel. Így nagyon kedvezményes áron biztosítanak minden előadásra ötven darab jegyet a hallgatóknak és az oktatóknak, valamint szabadjegyek és szabad bérletek is elérhetőek lesznek számukra, amelyeknél a néző pontos helye csak az előadás előtt derül ki. Az együttműködés további részeként az egyetem is átad majd egy díjat a fesztiválon.