Alternatív program Bayreuthban

Koncerttel és különleges vetítésekkel pótolják az idén elmaradó ünnepi játékokat

A koronavírus-helyzet miatt törölték az idei Bayreuthi Ünnepi Játékok programját, a fesztivál vezetősége azonban mégsem akarja Wagner nélkül hagyni a közönséget, így számos alternatív programot kínálnak.

Július 25-én  Christian Thielemann vezényletével  Camilla Nylund és Klaus Florian Vogt énekel részleteket Wagner műveiből. A délután 4 órakor kezdődő koncertet a BR-KLASSIK élőben közvetíti. A fesztivál kulisszatitkairól The Loop of the Nibelung címmel sugároznak ismeretterjesztő műsort, melyben Simon Steen-Andersen kalauzolja a nézőket. A videó július 28-án a fesztivál honlapján is elérhető lesz majd. Augusztus 7-től pedig a berlini Pierre Boulez Hall beszélgetős programját hallgathatja meg a közönség a BR-KLASSIK Concert oldalán, amelyben többek között Daniel Barenboim, Barrie Kosky és Schiff András is a vendégek között lesz, akik Wagnerről, zenéjéről és politikai nézeteiről fognak diskurálni.

A fesztivál korábbi előadásaiból is közreadnak egy csokorra valót a nyár folyamán, három emlékezetes Ring-produkciót nézhet vissza a közönség. A legfrissebb, Frank Castorf rendezése, melyet Kirill Petrenko vezényelt, július 25-28. között tekinthető meg az ARD-alpha és a BR-KLASSIK Concert közvetítésében. A tetralógia Patrice Chéreau ikonikus rendezésében, Pierre Boulez dirigálásával augusztus 7-től érhető el, ugyanezeken a felületeken. Harry Kupfer 1988-as rendezését pedig a 3sat csatorna fogja leadni, július 25-én A Rajna kincsét, a többi előadás pedig a csatorna médiatárában lesz elérhető (a produkció karmestere Daniel Barenboim). A közvetítés után a közönség egy Günther Groissböckről szóló dokumentumfilmet is láthat. Július 29. és 31. között pedig szintén a BR-KLASSIK közvetít régebbi bayreuthi előadásokat, a Lohengrint, a Trisztán és Izoldát és A bolygó hollandit.

A részletes programról és a további érdekességekről a fesztivál honlapján tájékozódhat a közönség.

Forrás: Bayreuthi Ünnepi Játékok