Aida Salzburgban

Iráni rendezőnő viszi színre Verdi operáját

Augusztus 6-án mutatják be Verdi Aida című operáját a Salzburgi Ünnepi Játékokon, melyet a korábban vizuális művészeti alkotásairól ismert iráni alkotó, Shirin Neshat állít színpadra.

A premier előtti beszélgetésen a rendezőnő elmondta, nagyon meglepte a felkérés, hiszen korábban még nem foglalkozott operarendezéssel, ugyanakkor mélyebben megismerve a művet rájött, hogy Markus Hinterhäuser, a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa miért éppen őt kérte fel a feladatra. A női sors és a politikai szembenállás kettőssége nem idegen a számára, hiszen Aidához hasonlóan neki is el kellett hagynia a szülőhazáját.

Markus Hinterhäuser és Shirin Neshat. (fotó: SF/Anne Zeuner)

Ugyanakkor egy opera színrevitele jelentősen különbözik például egy videó elkészítésétől, hiszen a tempó és az időviszonyok sokkal kötöttebbek, ugyanakkor a rendezőnő természetesnek veszi, hogy egy művésznek újabb és újabb kihívásokkal kell szembenéznie a pályáján. A saját interpretáció lehetőségét a zene határai között is meg lehet találni – állítja –, miközben saját műfajáról sem mond le teljesen: az előadásban több ponton is videóvetítések lesznek láthatók, melyeket szíriai és afrikai menekültekkel forgatott.

Az Aidában ugyanis – a mű mai szemmel nehezen védhető háborúpártiságával szemben – elsősorban az emberek tragikus sorsa érdekli. A színen állatmaszkot viselő táncosok lesznek jelen, akiket a szereplők nem látnak, mivel a természetfölötti erők egyfajta megtestesítőiként jelennek meg.

A darab befejezését ugyanakkor a rendező nagyon felemelőnek tartja, hiszen az a hatalommal való szembeszegülés egy lehetséges módját mutatja meg – még ha az csak a halálon keresztül lehetséges is.

Az előadás augusztus folyamán hét alkalommal kerül színre, a főbb szerepeket Anna Netrebko, Francesco Meli és Jekatyerina Szemencsuk alakítja, vezényel Riccardo Muti. Az augusztus 12-i előadást az ARTE és az ORF2 televízióadók, valamint több rádióadó is közvetíti.

Bővebb információ az előadásról a Salzburgi Ünnepi Játékok honlapján érhető el.

Salzburger Festspiele / Opera-Világ