A zenei világ is emlékezik

A művészek is fejet hajtanak a párizsi terrortámadás áldozatai előtt

Miközben az egész világ megdöbbenten hallgatja a párizsi terrortámadás híreit, a zenei világ is megtalálja a módját, hogy tisztelegjen az áldozatok emléke előtt. Neves épületek és műemlékek között a Sydney-i Operaházat is a francia zászló színeiben világították ki.

A Sydney-i Operaház (fotó: Prudence Upton)
A Sydney-i Operaház (fotó: Prudence Upton)

Számos művész fejezte ki együttérzését a közösségi oldalakon keresztül, így Juan Diego Flórez, Thomas Hampson, Kristine Opolais, Ildar Abdrazakov, Joyce DiDonatoPiotr Beczała, Luca Pisaroni, Michael Nagy, Saimir Pirgu és Simon Keenlyside, az intézmények közül pedig a Bajor Állami Operaház és az Operalia is.

A történtek napjától kezdve tartanak megemlékezéseket előadások elején vagy keretein belül. Vajda Gergely a Huntsville-i Szimfonikus Zenekar koncertjén az áldozatok emlékének ajánlotta a műsoron szereplő Bruckner-szimfóniát, a Budapesti Fesztiválzenekar pedig athéni fellépése előtt egy Bach-korált énekelve tartott megemlékezést. A Metropolitan Opera Ének- és Zenekara a Marseillaise-t adta elő a szombati Tosca-előadás előtt, Plácido Domingo vezényletével.