A trubadúr az Erkel Színházban

Verdi operája március 18-án kerül színre

Verdi-bemutató készül az Erkel Színházban, március 18-án este mutatják be A trubadúrt Galgóczy Judit rendezésében és Medveczky Ádám vezényletével.

Jelenet az előadásból (fotó: Pályi Zsófia, Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)
Jelenet az előadásból (fotó: Pályi Zsófia, Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

A premier előtti sajtótájékoztatón a rendező elmondta, a műben elsősorban az foglalkoztatta, hogyan veszítjük el a kontrollt események fölött, és hogyan vezet ez a világ felperzseléséhez és az emberek pusztulásához. Bár nagyon sötét darabnak látja A trubadúrt, hiszen mindenki meghal vagy tönkremegy benne, Verdi mégsem azzal foglalkozik, ki a hibás, ezen legfeljebb utólag töprenghetünk el. Úgy véli, a mű igen aktuális ma is: “Verdi az értelmiségiek és gondolkodók felelősségét, a humánum nevében vállalt kötelezettség szükségességét ábrázolja ebben a trubadúr-alakban. Az előttünk lévő századok is fognak, és a 20. század is teremtett olyan helyzeteket, amikor úgy nőttek fel emberek, hogy félelelmből nem mondták meg nekik, kicsodák. Ma is olyan világban élünk, ahol nem tudhatjuk, melyik történet a mienk. Erről szól A trubadúr.”

A premieren a négy főszerepet Kálmándi Mihály, Létay Kiss Gabriella, Kamen Chanev és Komlósi Ildikó alakítja, a második szereposztásban  Alexandru Aghenie és Ulbrich Andrea énekel. Részletes szereposztás és előadási időpontok az Operaház honlapján érhető el.