A Természet Operaháza – fesztivál a Tisza-tónál

Pénteken kezdődik a háromnapos rendezvénysorozat, melynek szombati és vasárnapi eseményeit az érdeklődők biciklivel, majd csónakkal közelíthetik meg

Az elmúlt években Tour D’Opera néven megrendezett Tisza-tavi kerékpártúra  az idén Természet Operaháza elnevezéssel háromnapos fesztivállá bővül, amely 24 helyszínen 320 fellépővel várja a közönséget.

Mint az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában elhangzott, a szervezők célja a minőségi kultúra összekapcsolása az egészséges életmóddal. Jakus Anita projektmenedzser elmondta, hogy a fesztivál legnagyobb attrakciója a Tisza-tó és az egyes pontjain „elrejtett” és előadott kulturális programok.

A fesztivál első napján, pénteken a TO’pera keretében egész napos programmal várják az érdeklődőket Tiszafüreden, a Tisza-tó fővárosában. A városházán a magyar történelem különböző korszakainak ruhaviseleteit bemutató, Kovács Yvette Alida díszlet- és jelmeztervező munkáiból válogatott jelmezkiállítás nyílik. Az érdeklődők találkozhatnak a Szolnoki Szigligeti Színház művészeivel. Az esti gálakoncerten Rost Andrea operaénekes adja elő a fesztivál és a Tisza-tó közös himnuszát, valamint fellép az ExperiDance Tánctársulat, Snétberger Ferenc gitárművész és a 100 Tagú Cigányzenekar is.

Bretz Gábor, Vizin Viktória, Szegedi Csaba
Bretz Gábor, Vizin Viktória, Szegedi Csaba

A fesztivál második napján, szombaton a III. Tour D’Opera Tisza-tavi kerékpáros tókerülő túrán vehetnek részt az érdeklődők. A kerékpározók a 67 kilométeres távba beépített 10 pihenő során változatos kulturális élményekkel gazdagodhatnak. A legkisebb táv három kilométer, a leghosszabb pedig tíz kilométer, köztük 20-60 perces minikoncertek hallhatók.

A fellépők között Vizin Viktória, Bretz Gábor, Daragó Zoltán és Szegedi Csaba operaénekes is megtalálható, de megjelennek különböző hangszerek mesterei is, köztük például Orosz Zoltán harmonikaművész – tette hozzá Jakus Anita, aki szerint a kultúrát, az aktív pihenést és a természetet összekapcsoló program Magyarországon és Európában is egyedülálló.

A fesztivál harmadik napján, vasárnap a Boat D’Opera során az érdeklődők minikoncerteket hallgathatnak meg különleges helyszíneken, amelyeket – a tiszai hajósok világát megidézve – 6-8 fős csónakokkal közelítenek majd meg.

A rendezvényről bővebb információ a www.operaofthenature.com oldalon található.

MTI