A Tavasz Ünnepe

2014. március 21. és április 6. között várja a látogatókat a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A fesztiválon idén közel félszáz helyszínen zajlanak majd az események: a Művészetek Palotája és az Operaház mellett a felújított Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, az újonnan megnyíló Vigadó, a Nemzeti Színház és a fővárosi színházak, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek. A fesztivál szinte az egész várost birtokba veszi, ez idő alatt a legváratlanabb helyeken bukkannak fel zenészek, táncosok, különleges installációk, performanszok, amelyeknek akár a nézők is részévé válhatnak.

2014-ben igazi program-kavalkád várja az érdeklődőket: komoly- és kortárs zene, opera, jazz, pop, világzene, tánc, újcirkusz, színház és kiállítások, de még a divat és a sport is része a kínálatnak. A Budapesti Tavaszi Fesztivál unikalitását fokozza, hogy e két hét alatt 6 világpremier, 18 magyarországi bemutató valamint további 3 színházi premier lesz, és közel 20 olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amelyek először mutatkoznak be Magyarországon.

A sajtótájékoztató
A sajtótájékoztató

A Fesztivál számos különlegességet tartogat az operaműfaj iránt érdeklődők számára is. Rögtön a nyitónapon, 21-én egy igazi operasztár, José Cura énekel a Toscában a Magyar Állami Operaházban, Boross Csilla és Kálmándi Mihály partnereként. Másnap Philip Glass filmkoncertre kerül sor, majd 23-án újabb sztárelőadó érkezik: Simon Keenlyside ad áriaestet a Művészetek Palotájában. Ugyanezen a napon a Zeneakadémián Händel Orlandóját hallgathatják meg az érdeklődők Jean-Christophe Spinosi és az Ensemble Matheus előadásában.

27-én egy opera és színház határán mozgó programot tartanak: Sztravinszkij A katona története és Hunyady Sándor: Bakaruhában című műve Katonák címmel Mátyássy Bence rendezésében, fiatal színészek közreműködésével kerül színre. Ugyanezen a napon Cavalli La Calisto című darabját Kocsár Balázs vezényli a Zeneakadémián. Majd 31-én Malcolm Bilson és Szutrély Katalin ad kamaraestet, Április 2-án pedig egy újabb világsztárt hallgathatunk meg, ezúttal a Vígszínházban, Erwin Schrott Rojotango Live című estjét adja elő. Április 5-én Andreas Scholl énekel angolszász dalokat a BMC-ben, a fesztivál zárónapján pedig újabb két különlegesség csendül fel: Rameau Polümnia ünnepei című művét Vashegyi György az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal adja elő, Véronique Gens főszereplésével. Eközben a BMC-ben Karine Babajanyan, Wiedemann Bernadett és Misa Selominyszkij ad Rimszkij-Korszakov ária- és dalestet.

A részletes program a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján található.