A próbák leállítását kérik az Operaház dolgozói

Az Operaház viszont közleményében cáfolja a Magyar Narancs csütörtöki cikkének állításait

Terjedelmes cikket közölt csütörtökön a Magyar Narancs A próbák azonnali leállítását követelik a Napkirályt játszó főigazgatótól az Operaházban címmel. Az írás súlyos állításokat fogalmaz meg a Magyar Állami Operaházban tapasztalható koronavírus-helyzettel kapcsolatban, javarészt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete állításai nyomán.

„Rémisztő a helyzet. Jelenleg a Veszedelmes éden főpróbahetében tartunk, reggel 8-tól este 7-ig folyamatosan dolgozik a stáb a Bánffy-teremben, mintha nem is venné senki tudomásul, hogy közben emberek százai halnak meg naponta” – idézi a cikk a szakszervezeteket. Mint a cikk szerzője írja: „A Veszedelmes éden sokszereplős darab, fellép benne a balettegyüttes, énekes szólisták, és mivel műszakilag igen bonyolult, egyidejűleg legalább 20-25 műszaki munkatárs tartózkodik a színpadi takarásban, 3-4 ügyelővel, játékmesterrel – próbánként egy légtérben legalább 50 fő végzett munkát több mint tíz napon át. Az érdekvédők becslése szerint az Operaház kőbányai Eiffel Műhelyházában olyannyira nagyüzem volt, hogy a múlt héten legalább 250-300 fő dolgozott egy műszakban.” Hasonlóan ijesztő számokat közölnek a Hoffmann meséi és a Párizs lángjai c. balett próbáiról is, melyek szinten ezekben a napokban-hetekben zajlanak az Operaház különböző próbahelyszínein.

Az Erkel Színház főhomlokzata (fotó: Vermes Tibor)

Mint ismeretes, az Operaház a szigorú korlátozások november 11-i bejelentését követően (egyelőre) egy hónapra beszüntette a közönség jelenlétében tartott előadásokat, az évad hátralévő produkcióinak próbái azonban továbbra is zajlanak, illetve interneten közvetített koncerteket, operakeresztmetszeteket is rendszeresen tartanak. „A két szakszervezet eddig hiába ajánlotta Ókovács [Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója – a szerk.] figyelmébe a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének (MSZSZ) a vírusveszéllyel kapcsolatos ajánlását. Az MSZSZ állásfoglalásában kiemelte a fokozott veszélyt, amit a zenekarok, énekkarok, tánckarok munkája jelent: ezek a tevékenységek ugyanis ontják a kiáramló levegőt s ezzel a vírusok cseppjeit is a védtelen munkatársak felé. Ezért rövidebb, kis csoportos énekkari, zenekari próbákat javasolnak, utóbbiaknál plexilapokkal elválasztott muzsikusokat. Ha sem a védőeszközöket nem tudják végig viselni, sem távolságot nem tudnak tartani, akkor a próbák leállítását támogatják” – írja összefoglalásában a Magyar Narancs, amely azt is hangsúlyozza, hogy Ókovács Szilveszter főigazgató az utolsó, közönség előtt megtartott előadáson, Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című operájában XIV. Lajos, azaz a Napkirály szerepét alakította a színpadon, és hogy a színház a lap megkeresésére semmilyen formában nem reagált.

A Magyar Állami Operaház pénteken délután sajtóközleményt adott ki a Magyar Narancs cikkében megfogalmazott állításokkal kapcsolatban, ez utóbbit változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük:

„Tisztelt Szerkesztőségek, Tisztelt Újságírók!

A kiegyensúlyozott tájékoztatást elősegítendő a Magyar Állami Operaház az alábbiak közlésére kéri a Magyar Narancsot és a honlapjukon 2020. november 26-án kelt „A próbák azonnali leállítását követelik a Napkirályt játszó főigazgatótól az Operaházban” c. cikket szemléző orgánumokat.

 • A hatályos állami szabályozás az előadásokat tiltja, a folyamatos munkavégzést nem.
 • Nem csak a Magyar Állami Operaház működik így, hanem a magyar színházak és művészeti együttesek döntő többsége is.
 • Az Opera napi covidjelentése szerint jelenleg a 200 fős zenekarból mindössze 1, a 150 tagú énekkarból 2 kolléga beteg.
 • A próbákkal és lemezfelvételekkel, filmfelvételekkel, stream adásokkal a művészek pénzt keresnek.
 • Az Opera minden lehetséges védőeszközt igénybe vesz (lázmérés, maszkviselés a próbákon, kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítés, éjszakánként ózonos fertőtlenítés és szellőztetés, a fúvósok védelme áttetsző plexifalakkal a próbákon, a biztonságos távolságtartást elősegítő szétültetés a próbatermekben).
 • Az Opera rendszeresen és szisztematikusan szűri is a művészeket, eddig több ezer tesztet végeztetett el.
 • Az Opera próbatermei hatalmasak, méretük 360 m2-től 900 m2-ig terjed, magasságuk 6-10 méter közötti. A tereket és a járványügyi szabályok betartását a szakszervezetek feljelentése alapján már az ÁNTSZ is ellenőrizte és a feltételeket a munkavégzésre alkalmasnak találta.
 • Az Opera új kőbányai bázisán, az Eiffel Műhelyházban akár 300 kolléga is bátran dolgozhat egyidejűleg, mert azt 25.000 m2-en teszi.
 • a Magyar Narancs cikkében írott valamennyi szám és dátum hibás, kitalált vagy pontatlan.
 • A Veszedelmes éden c. előadásban sem zenekar, sem énekkar nem szerepel, a próbát november 19-én semmilyen módon nem állították le, a nézők nélküli előadásra november 21-én sor került.
 • A színházigazgató fellépése egy produkcióban – megfelelő képesítés birtokában – a színházi világban általános gyakorlat.
 • Ókovács Szilveszter Zeneakadémiát végzett operaénekes, fellépéséért nem kért honoráriumot.
 • Vajda János Molière-Bulgakov operájában a Napkirály szerepe Szabó Máté rendező ötlete volt, a szándékos áthallásoktól, öniróniától/önkritikától sem mentes szerep mindössze 2×2 perc prózai jelenléttel jár a kétfelvonásos, csaknem kétórás produkcióban.
 • A Magyar Narancs kérdéseire az intézmény azért nem válaszolt, mert három héttel korábban egy ugyanilyen kérdezz-felelek lefolytatása után a hetilap az Opera válaszait semmilyen formában nem közölte le.
Az Erkel Színház nézőtere – zárva (fotó: Herman Péter / Magyar Állami Operaház)

Összességében megállapítható, hogy a botránykeltőnek szánt írás egyetlen állítása sem volt igaz, ugyanakkor szövege gyakorlatilag egyezik a két operai szakszervezet közös levelével. Az Opera elítéli a hangulatkeltést és azt a gyakorlatot is, amelynek keretében egy politikai hetilap kétség nélkül, cikknek álcázva közli a szakszervezetek intézményt gyalázó, tévedésektől hemzsegő leveleit, amikor pedig választ kap, nem tájékoztatja olvasóit a valóságról.

Opera Kommunikáció”

Magyar Narancs / Magyar Állami Operaház / Opera-Világ
Fotók: Herman Péter / Magyar Állami Operaház; ill. Vermes Tibor