A magyar kultúra napja az Operaházban

A Magyar Állami Operaház január 22-étől rendhagyó eseményekkel, újdonságokkal szolgál.

Az Operaház Királyi Lépcsőjének aulájában az OperaDigiTár nevű exkluzív kutatóhely kerül kialakításra, amely az intézmény emlékeit digitalizálva teszi hozzáférhetővé, és a későbbiek során akár kimenthetővé is. A folyamatosan bővülő tartalom idővel az elmúlt közel 130 év műsorát és művészállományát hiánytalanul lefedi majd. A lépcsőn – a nap bizonyos szakában – ismeretterjesztő vetítéseket tartanak osztályok és látogatócsoportok részére, a technika legmodernebb eszközeivel. Itt látható majd a későbbiekben az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza két filmje, amely a magyar operajátszás és az Operaház történetét foglalja össze 3D-s megjelenítéssel.

A magyar nemzet és a nemzeti opera hét fontos gyász- és emléknapján az Operaház az esti előadást megelőzően, extra műsorszámként vetített képes produkciókat mutat be, a zenekar témához, alkalomhoz illő kíséretével. A program tartalmának megalkotására M. Tóth Géza filmrendezőt kérte fel az Operaház.

A Himnusz keletkezésének napján a párizsi Magyar Kulturális Intézetben vendégszerepel a Dalszínház utcai dalestek egyik produkciója, majd a dalestek valamennyi szereplője ellátogat egy-egy magyar intézetbe, ahol megismétli hangversenyét.

A Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet „Családbarát Munkahely” pályázatán egymillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A kapcsolódó, hosszabb távú programok elindítását megelőzően az intézmény egy különleges újdonsággal teszi hangsúlyossá a „Családbarát” szellemiséget. 2013-tól az Operaház kötelékébe tartozó újszülött babák érkeztét lobogóval jelzi az intézmény.

2013 januárjától a Magyar Állami Operaház minden magyar állampolgárságú újszülötthöz Útravaló címmel CD-t juttat el, amelyen a dalszínház neves művészei a hazai operairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg. Az Operaház a jövő nemzedékének kulturális – ezen belül zenei – nevelését kiemelt feladatának tekinti.

A magyar kultúra napján adták át az 1987-ben létrehozott Ferencsik-díjat is. Idén Ljudmila Romanovszkaja hegedűművésznek adta át az elismerést Héja Domonkos megbízott főzeneigazgató.

Január 22-től érhető el az Operaház honlapjának megújult változata, amelyet immár az Erkel Színház és egyéb játszóhelyek kezelésére is felkészítenek. A megújítás legnagyobb része strukturális jellegű, a nagyközönség számára leginkább az áttekinthetőbb és informatívabb előadás-adatlapok, illetve az Erkel-kompatibilitás tűnhet majd fel.