A Gioconda az M5 HD műsorán

Ponchielli operájának Erkel színházi előadását vasárnap este sugározza a kulturális csatorna

2021. április 11-én (vasárnap) 22:10-től látható felvételről Amilcare Ponchielli Gioconda című operája az M5 műsorán.

Ponchielli leghíresebb operája a varázslatos, egyszersmind veszedelmes 17. századi Velencei Köztársaságba repíti a nézőt. A darab főhőse egy utcai énekesnő, Gioconda, azaz a „Vidám”, akinek élete azonban tragikus fordulatot vesz egy reménytelenül szerelmes, sátánian gonosz alak intrikái miatt. Ponchielli és Boito felvonultatja a grand opéra szinte minden lehetséges kellékét: karneváli álarcosbál, szerelmi háromszög, váratlan fordulatok, méreg, boszorkánynak kikiáltott vak asszony, mozgalmas tömegjelenetek – és tánc: az opera legismertebb részlete az Órák tánca című balettbetét. A francia és olasz nagyoperák stílusában írt művet Almási-Tóth András rendezésében 2019-ben mutatta be az Erkel Színház.

Gioconda: Sümegi Eszter (fotó: Kereszturi Levente / K. L. Photography)

Díszlettervező: Szendrényi Éva
A díszlettervben felhasznált grafikát készítette: Balla Margit
Jelmeztervező: Tóth Bori
Világítástervező: Bányai Tamás
Koreográfus: Barta Dóra

A főbb szerepekben: Sümegi Eszter (Gioconda), Wiedemann Bernadett (A vak asszony), Alexandru Agache (Barnaba), Boncsér Gergely (Enzo Grimaldo), Gál Erika (Laura Adorno), Cser Krisztián (Alvise Badoero)

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), valamint a Magyar Nemzeti Balett.

Karmester: Kesselyák Gergely

Magyar Állami Operaház
Fotó: Kereszturi Levente