A Bartók Plusz Operafesztivál újra meghirdeti operaíró versenyét

A fesztivál a zene világnapja alkalmából a tavalyi év után újra meghirdeti operaíró versenyét, immár két évre

Operaíró verseny
Operaíró verseny

Kesselyák Gergely szándéka, hogy múzeumi tárgy helyett élővé tegye az opera műfaját, és olyan darabok írására szólítja föl a zeneszerzőket, amelyek egyesítik a mai musicalek népszerűségét a komolyzene iránt támasztott legmagasabb esztétikai-minőségi elvárásokkal.

A fesztiváligazgató a Bartók Plusz Operafesztivál élén „Az opera halott” elhíresült mondással debütált. Meggyőződése, hogy a mai opera is lehet egyszerre igényes és népszerű. Megszólalhatnak benne modern hangszerek, lehet mai „könnyűzene”, alkalmazhat kortárs eszközöket, hogy a mai közönség ingerküszöbét is elérje, ahogyan Mozart is a kor szórakoztató zenéjéből alkotta meg a komolyzene-irodalom egyik legkiemelkedőbb életművét. Vagy ahogyan Verdi hangszerelési effektjei vállaltan hatni akartak a hallgató intellektusa mellett érzékeire is – hangoztatta a szakember.

Mint mondta, 2014-ben és 2015-ben is márciusi határidővel a világ minden tájáról olyan „népoperákat”, közönségdarabokat vár a fesztivál, amelyekkel visszahódítható a széles közönség az opera számára. A döntőbe jutott pályaműveket részleteiben, a nyertes művet pedig a következő évben egészében is láthatja a közönség a Bartók Plusz Operafesztiválon.

A részletes pályázati kiírás október 1-től olvasható az operafesztivál honlapján.

Forrás: MTI