’56-os megemlékezések az Operában

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából a Magyar Állami Operaház gazdag műsorral készül

A bánya plakátja
A bánya plakátja

Kortárs operabemutató, koncert és – rendhagyó módon – prózai előadás is szerepel abban a tizenkét programban, amelynek kereteiben az Operaház megemlékezik az 1956-os forradalomról október 13. és november 4. között.

Október 21-én két egyfelvonásos mű premierjére kerül sor az Operaház színpadán. Einojuhani Rautavaara kortárs finn komponista alkotását a világon először mutatják be színpadi előadásként. A bánya az 1956-os magyarországi események inspirációira íródott, egy bányaomlás következtében a föld alatt rekedt munkások történetén keresztül mesél a diktatúra ellen lázadó közösségről. A mű egy 1957-es finnországi operaversenyen szakmailag első lett, de mivel a szintén szovjet nyomás alatt lévő országban politikailag érzékeny témát érintett, csak egy oklevelet kapott. 1963-ban némileg áthangolva egy televíziós közvetítés erejéig megszólalhatott, a darab azonban most, 53 év után, Budapesten kerül méltó helyére. Az első színpadi változat rendezője, Vilppu Kiljunen realisztikus világot tár elénk, amely felismerhetően kapcsolódik 1956 Magyarországához. A főbb szerepekben Tommi Hakala, Miksch Adrienn, Laborfalvi Soós Béla, Fried Péter és Kiss B. Atilla lép színpadra.

A Szerelem plakátja
A Szerelem plakátja

A finn zenemű mellett a Déry Tibor–Makk Károly–Bacsó Péter Szerelem című filmje alapján íródott azonos című darab ősbemutatóját is ezen az estén tartják. Ugyancsak Kiljunen viszi színre a szerző, Varga Judit első operáját. A rendező elgondolása nyomán közös színházi keretbe kerül a két metaforikus történetet: a szemünk előtt fog felépülni és „szétesni” a színpadon látható díszlet. „A darab végén lebontunk minden falat, így a mű egy közel üres térben, a szerelem csupaszságát szimbolizálva fejeződik be” – fogalmaz. Az emblematikus Makk Károly-film alapján készült opera házaspárját Fodor Gabriella és László Boldizsár, az öregasszonyt Balatoni Éva alakítja. A Szerelem a Magyar Állami Operaház és az 1956-os Emlékbizottság meghívásos pályázatának díjnyertes alkotása. A két opera egy estén összesen négy alkalommal látható az Operaházban Bogányi Tibor vezényletével.

A koncertek között szerepel Cziffra György 1956. október 22-i hangversenyének emlékére rendezett est, melyen Balázs János játssza majd Bartók II. zongoraversenyét; október 23-án az állami díszelőadáson olyan emblematikus művek hangoznak majd el, mint az Egmont-nyitány vagy Kodály Budavári Te Deuma; de az országhatáron túl is sor kerül megemlékezésekre, Kassán Kriszta Kinga, Megyesi Schwartz Lúcia, Horváth István és Szegedi Csaba fog énekelni, New Yorkban pedig az ENSZ világnapján rendeznek nagyszabású gálát a Magyar Állami Operaház Zenekara, Rost Andrea és László Boldizsár közreműködésével; és a hagyományos, halottak napi Requiem-előadás is 1956-hoz kapcsolódik, Verdi műve november 4-én hangzik majd el Kolonits Klára, Schöck Atala és Palerdi András, valamint Stuart Neill közreműködésével.

A forradalom évfordulóján, este tizenegy órakor, új játszóhelyszínen, az Operaház nézőtere alatti trapézpincében tartják a sorozat egyetlen előadása, a Kádár utolsó beszéde premierjét, melyet Novák Tamás történész és dokumentumfilmes visz színre. Az Erkel Színházban az 56 csepp vér című musicalt játsszák két este, és két kiállítást is rendeznek, 1956 cigány hősei és Forradalom, feketén-fehéren címmel. A Jókai utcai Zenekari Centrumban a Sír a téli éjszaka című daljáték tekinthető meg.

A programokról részletes információ az Operaház honlapján érhető el.

Forrás: Magyar Állami Operaház